19.1 C
Nitra
piatok, 24 mája, 2024

Lahodný čokoládový koláč s malinami

(bez lepku, bez cukru, bez laktózy, bez múky)

Niečo pre milovníkov čokolády, spolu s čerstvými malinami je to dokonalá pochúťka. Mám veľmi rada túto kombináciu, bez múky a bez cukru. Banány sú dostatočne sladké a spolu s horkou čokoládou dokonale osladili koláčik.

Lahodný čokoládový koláč s malinami
Čokoládová torta s malinami

Opäť niečo nenáročné pre gazdinky, ktoré milujú pečenie a experimentovanie s rôznymi surovinami.

Do stredu koláčika som nakoniec pridala kakaové bôby. Kakaové bôby – superpotravina, ktorá sa používa ako zdravšia náhrada čokolády. Majú vysoký obsah antioxidantov, udržujú zdravé trávenie, pomáhajú zlepšiť náladu a udržujú zdravé srdce i mozog. Preto vo svojich receptoch sa snažím používať, čo najkvalitnejšiu horkú čokoládu. Dnes už dostanete v obchodných reťazcoch aj horkú čokoládu z kvalitných kakaových bôbov.

Doba pečenia/ 80°C, 35 minút

Bábovka s pekanovými orechmi (bez lepku a bez laktózy)

Suroviny/Cesto

2 ks väčšie prezreté banány

3 ks vajíčka

100 ml kokosové mlieko v krabici bez cukru   / môžete nahradiť aj inou alternatívou /

50 ml slnečnicový olej  / alebo kokosový olej /

2 PL bio kakao s nízkym obsahom tuku a cukru  / tmavé kakao /

150g mandľová múka

1čl jedlá sóda  /  náhrada – prášok do pečiva bez fosfátu /

1 PL kokosová múka

Vrch koláča

100g  76% horká kvalitná čokoláda

100 – 120ml mandľová smotana / náhrada – kokosová smotana /

300g čerstvé maliny

Vynikajúci čučoriedkový koláč s čapicou

Postup

Banány roztlačíme vidličkou na kašu a vymiešame spolu s vajíčkami do peny. Postupne pridávame ostatné suroviny. Cesto vlejeme do 18cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 180°C, 35 minút.

Koláč necháme vychladnúť, vyberieme ho z formy a opäť vložíme do umytej formy naspäť. Mandľovú smotanu privediemu k varu, odložíme bokom a rozpustíme v nej nalámanú čokoládu. Vymiešame hustú polevu a pridáme na vrch koláčika, riadne opatrne rozotrieme. Dáme schladiť  a stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín alebo celú noc.

Približne za 5 hodín by mala poleva na koláčiku viac stuhnúť. Nakoniec pridáme na vrch dookola čerstvé maliny a môžete si nastrúhať do stredu koláčika aj čokoládu. Tento recept je skutočne zdravšou variantou pre tých, ktorý milujú čokoládu a sladké.

Opäť žiaden iný cukor nebol potrebný.   

S láskou k pečeniu Silvia

Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.

Kokosové mlieko v krabici bez cukru – Eco mil bio (kúpite aj iné značky v zdravom obchode). Toto kokosové mlieko má z môjho hľadiska najlepšie zloženie.

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Prihlásiť sa na odber
Upozorniť na
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Prečítajte si tiež

Najnovšie články

0
Komentujte a vyjadrite svoj názor.x