19.8 C
Nitra
piatok, 12 apríla, 2024

Ľadové víno predsa len bude! Bude ho však podstatne menej ako inokedy

Skutoční vinárski fajnšmekri sa dočkali! Vinári zo Château Topoľčianky v týchto dňoch odštartovali zber ľadového vína. Bude ho síce podstatne menej, zato jeho kvalita by nemala byť o nič horšia ako po iné roky, keď ľadové víno z Topoľčianok zbieralo ocenenia na prestížnych svetových výstavách.

Už-už to vyzeralo tak, že ľadové víno sa zberať nebude. Bolo by to po druhý raz za dlhé roky, čo by v Château Topoľčianky ľadové víno nezbierali. Teplé počasie ale napokon ustúpilo zimnému a mrazy umožnili vinárom vyjsť a obrať strapce, ktoré boli určené práve na ľadové víno.

Ľadové víno predsa len bude! Bude ho však podstatne menej ako inokedy
Pri zbere ľadového vína dosahovala teplota vo vinohrade -13,4 °C. Foto: Dodo Púchovský

Neskoré mrazy poznačili úrodu ľadového vína

„Pán Boh nás asi ľúbi, pretože sme sa napokon mrazov predsa len dočkali. Zbierali sme ho síce asi päť minút po dvanástej, lebo hrozno je už veľmi vysušené, takže výťažnosť z neho bude naozaj slabučká a určite ho bude menej ako po iné roky, ale ľadového vína budeme mať predsa len aspoň niečo,“ priznal výrobný riaditeľ Château Topoľčianky Miloš Ševčík. V Topoľčiankach zbierali hrozno na ľadové víno až tri mesiace po klasickom zbere hrozna, čo sa podľa Ševčíka podpísalo nielen pod kvalitu, ale aj množstvo hrozna ponechaného na ľadové víno. „Ľadového vína bude určite menej, ale možno bude o to lepšie. Teraz sme mali asi iba 10 až 15 percent z toho, čo by sme zberali keby bol normálny termín. Keď väčšinou vylisujeme nejakých 1500 až 2000 litrov, tak ak to bude teraz nejakých 400-500 litrov budeme veľmi spokojní,“ netají výrobný riaditeľ, podľa ktorého je to preto, lebo hrozno jednoducho vyschlo.

Ľadové víno predsa len bude! Bude ho však podstatne menej ako inokedy
Bobuľa hrozna musí byť pri zbere na ľadové víno poriadne premrznutá. Foto: Dodo Púchovský

Vinári z Topoľčianok dosiahli na veľkej medzinárodnej výstave vín parádny úspech

V Topoľčiankach už aj strácali nádej, že v tomto roku budú oberať ľadové víno, no napokon sa na nich usmialo šťastie. „Naše chcenie bolo vyslyšané. Aby sme si to poistili, poslali sme troch kolegov do Nórska, a tí nám sem ešte poslali taký potrebný mráz,“ skonštatoval s humorom Ševčík. Na zber ľadového vína musí byť „teplota“ vonku tri dni po sebe minimálne mínus 7°C, čo bolo splnené, ba v túto noc bola v okolí Zlatých Moraviec dokonca hlásená arktická noc. Takto neskoro v Topoľčiankach ľadové víno ešte nikdy nezbierali. „Ak s dobre pamätám, tak zatiaľ sme najneskôr zbierali ľadové víno niekedy 24. januára, čo bol asi najneskorší termín, ktorý sme si mysleli, že už neprekonáme, no ako je vidieť, prekonali sme ho,“ dodal Ševčík, ktorý prezradil, že budúci týždeň sa pustia aj do spracovávania slamového vína, ktoré je zavesené na „žinkách“ a pomaly schne už tretí mesiac.

Ľadové víno predsa len bude! Bude ho však podstatne menej ako inokedy
Na zber ľadového vína prišli do mrazivých viníc Château Topoľčianky muži aj ženy. Foto: Dodo Púchovský

Hrozno na ľadové víno musí ísť do lisu zmrznuté

Ľadové víno sa, na rozdiel od klasického aj slamového, musí dostať do lisu ešte zmrznuté, a aj preto je dôležité aby na jeho premrznutie bol vonku dostatočný mráz. „Bobuľka má v sebe nejakú dreň, cukor a vodu. Pri mrazoch tá voda zamrzne, a keď sa lisuje, tak časť toho ľadu zostane v bobuli a von vyjde iba koncentrovaná šťava, lebo cukor nezamrzne. No a ten zvyšok vody v zamrznutom ľade ide preč, teda do odpadu. Aj preto je dôležitý mráz nad -7°C, lebo pri nižšej teplote sa v bobuľke dreň neurobí. Na tú koncentráciu cukru, čo je v tej bobuľke, tak musí byť teplota minimálne -7°C aby sa začali tvoriť tie ľadové kryštáliky. Pri nižšej teplote sa nerobia, teda sa vlastne lisuje celé hrozno ako normálne, takže sa nedosiahne taká koncentrácia cukru, aká by mala byť,“ vysvetlil výrobný riaditeľ Château Topoľčianky, podľa ktorého aj preto musí ísť ľadové víno do lisu zamrznuté.

Doslova žatvu zlatých a strieborných medailí mali vinári z Topoľčianok na výstave vo Viedni

Ľadové víno predsa len bude! Bude ho však podstatne menej ako inokedy
Matej nechýba pri zbere ľadového vína už šiesty rok. Foto: Dodo Púchovský

Medzi zberačmi ľadového vína boli ženy aj muži, ktorým sa v mrazivé ráno okolo pol šiestej, keď „teplota“ vonku dosahovala -13°C, nelenilo ísť do vinohradu na oberačku. Už šiesty rok medzi nimi nechýbal ani Matej, ktorý si tiež už nemyslel, že v tomto roku budú zberať ľadové víno. „Veru už som ani nedúfal, že ešte nejaká oberačka bude. Keď sme to nestihli v januári myslel som si, že už je to stratené. Tie teplá ale strapce poriadne zosušili, takže ľadového bude v tomto roku určite menej ako inokedy,“ priznal Matej.

Dodo Púchovský

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Prihlásiť sa na odber
Upozorniť na
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Prečítajte si tiež

Najnovšie články

0
Komentujte a vyjadrite svoj názor.x