6.5 C
Nitra
pondelok, 19 februára, 2024

Tekvicovo banánový tart

Keďže sa nám blížia Veľkonočné sviatky, rozhodla som sa vám odprezentovať taký netradičný tart s tekvicou Hokkaido. Korpus je v kombinácii gaštanovej a ovsenej múky bez lepku.

Tekvicovo banánový tart
Tekvicovo banánový tart

Gaštanová múka je bohatá na minerály, vitamíny, najmä vitamín C a kyselinu listovú. Má skutočne úžasnú chuť a vôňu, je vhodná aj do pečenia chlebíkov, pečiva. V dnešnej dobe veľmi veľa ľudí trpí  intoleranciou na potraviny, stretávam s tým deň čo deň. Snažím sa skutočne vymýšľať recepty všetkého druhu a vyhovieť ľuďom či už sú bezlepkáči alebo trebárs aj vegáni. Vždy vedie cesta von z tohto bludného kruhu, no vyžaduje si to veľmi veľa sebakontroly a dlhej náročnej cesty k uzdraveniu.

Ak mám úprimne napísať, s múkami s ktorými pracujem a pečiem, sú skutočne zdravšou variantou pre náš organizmus, či už obsahom vitamínov alebo svojou chuťou. 

Slaný špenátovo zeleninový koláč

Koláč je bez lepku, bez cukru, doba pečenia / 200 °C    40 minút

Korpus                                                                

100g gaštanová múka

100g ovsená múka bez lepku

125g kvalitné maslo

1ks žĺtok

50ml približne vody

Plnka

polovica  stredne menšej tekvice Hokkaido

2ks banány

4ks vajíčka

1ks limetka  / šťava /

250g hustý tvaroh

1 šálka jemne mletý kokos  / klasická šálka na čaj /

1Pl kokosová múka   / môžete vynechať /

1čl cejlónska škorica

Postup

Tento koláčik je bez pridania cukru. Banány a Hokkaido tekvica sú dosť sladké, cukor  nie je už vôbec potrebný. Snažím sa koláčiky piecť zdravšie s minimom cukru a nie presladené. Najprv si vypracujeme cesto zo surovín, múky, maslo izbovej teploty, 1ks žĺtok.

Mozzarelové posúchy s medvedím cesnakom (bez lepku) 

Ak je cesto príliš suché, treba pridať trošku vody. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme aspoň na hodinku do chladničky. Polovicu stredne menšej tekvice Hokkaido umyjeme, nakrájame a uvaríme do mäkka, rozmixujeme aj s 2ks banánmi na hladký krém. Pridáme vajíčka, tvaroh, šťavu z jednej limetky, kokos mletý, kokosovú múku a cejlónsku škoricu.

Cesto si opatrne rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a opatrne prenesieme do okrúhlej formy 23cm priemer, vystlanej papierom na pečenie. Riadne ho natlačíme trošku až do výšky okraju formy na pečenie, môžeme vidličkou cesto poprepichovať jemne. Plnku vlejeme na cesto, rúru predhrejeme na 200°C a dáme piecť 40 minút. Niekedy veľmi záleží aj od rúry, čas sa môže skrátiť. Koláčik musí vychladnúť, môžeme ho aj vložiť do chladničky na pár hodín stuhnúť a potom krájať.  

S láskou k pečeniu Silvia

Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Prihlásiť sa na odber
Upozorniť na
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre
Predchádzajúci článok
Ďalší článok

Prečítajte si tiež

Najnovšie články

0
Komentujte a vyjadrite svoj názor.x