10.9 C
Nitra
štvrtok, 11 apríla, 2024

Roláda s makom a pomarančovou plnkou

Milovníci maku si opäť v tomto recepte prídu na svoje. V kombinácii s pomarančom, úžasná vôňa a chuť krémovej náplne.

Ako sladidlo som použila tentokrát brezový cukor, má nízky glykemický index. Podľa názvu je jasné, že cukor je získavaný z brezy. Brezový cukor, je druh prírodného cukru a je vhodný aj pre diabetikov.

Recept na roládu je skutočne jednoduchý a s pomarančom osviežujúci. V teplejšom období je roláda veľmi vhodná na konzumáciu, ak je trošku vychladená. Ak máte radi ľahšie recepty, tento vás určite poteší.

Roláda s makom a pomarančovou plnkou

Roláda s makom a pomarančovou plnkou /bez lepku/

Doba pečenia/ 180°C, 18 minút

Suroviny/Cesto

6ks vajíčka

3PL brezový cukor

3PL slnečnicový olej

5PL mletý mak

1čl prášok do pečiva bez fosfátu

3PL ryžová múka

kôra z jedného pomaranča

Plnka

3ks pomaranč

1ks citrón

100ml voda

300g tvaroh plnotučný alebo polotučný

1ks vanilkový puding bez lepku    / môže byť aj klasický vanilkový puding /

brezový cukor

Fantastické špenátové palacinky (bez lepku a laktózy)

Postup

Vajíčka si oddelíme a žĺtka vymiešame s cukrom do peny. Postupne pridávame ostatné suroviny, nakoniec primiešame nastrúhanú na jemno pomarančovú kôru a vyšľahané bielka so štipkou soli.

Cesto vlejeme a rozotrieme  na plech o priemere približne 38cm. Dáme piecť na 180°C, 18 minút. Po upečení cesto obrátime  a jemne stiahneme papier na pečenie. Cesto opatrne zrolujeme do utierky.

Z troch pomarančov a jedného citróna vytlačíme šťavu, 300ml. Dolejeme ešte 100ml vody. Dokopy budete mať 400ml šťavy. Polovicu šťavy odlejeme do hrnca a do druhej polovice primiešame vanilkový puding a brezový cukor. Približne 2 až 3PL brezového cukru.

Šťavu v hrnci privedieme k varu a vlejeme ostatnú časť, miešame do zhustnutia pudingového krému. Dáme na bok vychladnúť. Neskôr primiešame tvaroh a vznikne nám úžasný sladký krém.

Krém nanesieme na roládu a pridáme ešte kúsky pomarančov nakrájaných na jemno. Zrolujeme a dáme schladiť na pár hodín do chladničky, môžete aj celú noc. S krémom trochu opatrne natierať, môžete si nejakú časť odložiť bokom. Roládu si môžete nakoniec poprášiť brezovým cukrom zomletým na prášok. 

Cesto je veľmi chutné a jemné, v kombinácii s plnkou dokonalé. 

S láskou k pečeniu Silvia    

Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií. 

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články