8.7 C
Nitra
piatok, 19 apríla, 2024

Vynikajúci hráškový tart so špargľou a nádychom citróna

Hraškový tart so špargľou a nádychom citróna /bez lepku/

Prichádza jar a s ňou aj spojenie očisty pečene. Párovým orgánom pečene je žlčník. V tomto ročnom období sa zameriavam v mojej kuchyni na všetko zelené.

Priraďujem do varenia viac zelených surovín a snažím sa, každý deň položiť na stôl pre moju rodinu výživné jedlo v podobe zelenej farby. Ak ste príliš veľa cez zimu zaťažovali organizmus ťažkými nezdravými potravinami a jedlami, teraz je čas to viac napraviť a zvoliť si očistu svojho tela.

Jarné obdobie vyniká aj zberom medvedieho cesnaku a tak aj tento rok, som si pripravila skvelé domáce pesto. Po mentálnej a emocionálnej stránke, prináleží pečeni silná tvorivá energia, tak ju môžete využiť správnym smerom.

Ja som sa rozhodla vám predstaviť môj starší recept, v podobe slanej verzii koláča so zelenými surovinami. Je neuveriteľne lahodný a svojou chuťou skutočne výnimočný. Verím, že tento môj netradičný koláčik, vás určite očarí.

Vychutnajte si toto krásne jarné obdobie čo najviac v prírode, je nádherné ako sa všetko naokolo prebúdza do krásnych farieb.

Vynikajúci hráškový tart so špargľou a nádychom citróna

Doba pečenia/ 180°C, 45 minút

Suroviny/Korpus

130 – 140g kvalitné maslo

100g Quinoa múka

150g ovsená múka bez lepku

1 vajíčko

štipka soli

nastrúhaná kôra z jedného citróna

mix sušených byliniek / oregano, tymián, biele korenie, majorán, saturejka, bazalka/

Plnka

4ks vajíčka

100g baby špenát

350ml čerstvý alebo mrazený hrášok

5ks  zelená špargľa

100g mascarpone

200g strúhaný syr mozzarella

mix sušených bylín / petržlenová vňať, čierne korenie, bazalka, oregano, koriander/

soľ

Postup

Zo surovín na korpus si rukami vypracujeme cesto alebo si pomôžeme kuchynským robotom. Maslo by malo byť izbovej teploty, výber sušených byliniek si môžete zvoliť aj podľa vašej chuti. Cesto odložíme oddýchnuť aspoň na dve hodiny do chladničky.

Potom si cesto  rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie. Nemalo by byť príliš hrubé ani príliš tenké cesto. Prehodíme do formy a uhladíme riadne spodok lyžicou. Ja som piekla tento tart vo forme, kde boli okraje vlnkové. No najlepšia forma na tento koláčik je s vyberateľným dnom.

Roláda s makom a pomarančovou plnkou

Takisto môžete piecť koláčik v okrúhlej forme a okraje cesta vytiahnuť až po vrchné boky. Baby špenát si sparíme do mäkka a zmixujeme v smoothie mixéry spolu aj s vajíčkami.

Postupne pridáme mascarpone, strúhaný syr mozzarella, hrášok, a nakrájanú na menšie kúsky špargľu. Sušené bylinky si opäť môžete zvoliť podľa seba a môžete pridať aj čerstvé bylinky do plnky. Soľ pridávajte podľa potreby. Takisto si môžete zvoliť aj iný strúhaný syr do plnky. Plnku vlejeme na korpus a pečieme pri 180°C, 45 minút. Necháme vychladnúť a môžete podávať aj s čerstvým šalátom. Formu na tart som použila o priemere zhruba 27cm.

Tart bol skutočne veľmi chutný a zaujímavý s nádychom citrónovej kôry v korpuse, dodalo tomu takú zvláštnosť a neopísateľnú vôňu.    

S láskou k pečeniu Silvia

Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií. 

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články