15.1 C
Nitra
streda, 22 mája, 2024

Blíži sa burčiaková sezóna: Na ten pravý si počkajte ešte dva týždne

Na pravý slovenský burčiak si spotrebitelia budú musieť ešte približne dva týždne počkať. Upozorňujú na to slovenskí vinohradníci a vinári. Burčiak, ktorý si od 15. augusta budú môcť kúpiť, ešte určite nebude zo zrelého slovenského hrozna. Otázna bude aj jeho kvalita, pretože môže ísť s najväčšou pravdepodobnosťou o falšovaný burčiak. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Blíži sa burčiaková sezóna: Na ten pravý si počkajte ešte dva týždne
foto: ilustračné


      Na Slovensku sa burčiak môže zo zákona predávať od 15. augusta do 31. decembra. Hoci prvý deň legislatívou povoleného obdobia pripadne už na túto nedeľu, vinohradníci a vinári upozorňujú spotrebiteľov, aby s jeho kúpou ešte počkali. Hrozno zo slovenských viníc totiž nie je dozreté. Slovenskí výrobcovia sa na jeho zber a výrobu burčiaka ešte aspoň najbližšie dva týždne nechystajú. Zatiaľ ho nemajú z čoho vyrobiť.
      „Burčiak, ktorý si od nedele 15. augusta zákazník niekde predsa len kúpi, tak môže byť falšovaný s pridaním cukru. Jeho kvalita bude otázna a spotrebiteľ zaplatí ziskuchtivému predajcovi za nepravý výrobok. Preto zákazníkom odporúčame, aby si ešte aspoň dva týždne burčiak nekupovali a počkali až na koniec augusta. Záruku pravého poctivého burčiaka nájdu u slovenského výrobcu, u overeného vinára,“ poznamenala riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková.
      Hrozno v tomto roku dozrievalo pomalšie. Dôvodom je podľa SPPK chladná jar, pre ktorú začal vinič neskôr pučať. Pôvodne pestovatelia odhadovali, že zber sa posunie až o tri týždne. Nakoniec horúci júl doprial hroznu dostatok slnečných lúčov, čo skrátilo meškanie zberu približne o jeden týždeň. Skôr ako na konci augusta sa však aj tak domáci pestovatelia na oberačku nechystajú.
      Na kvalitu slovenských burčiakov a vín sa pritom v tomto roku podľa Holéciovej oplatí počkať. Priblížila, že tento ročník sa pri bielych vínach ukazuje ako „mimoriadne sľubný, priam excelentný“. Aj kvalitný slovenský burčiak vyrobený z tradičných aromatických odrôd bude veľmi sladký so zachovaním kyselín. Tie by mali byť podľa vinárov aj veľmi pekne vyvážené.
      Pravý burčiak sa podľa SPPK dá rozlíšiť podľa vône, chuti a farby. Mal by mať mliečne žltú farbu a voňať po hrozne. Burčiak sa vyrába z aromatických odrôd, ako je napríklad Irsai Oliver. Poctivý burčiak by mal mať teda vyslovene výrazne hroznovú a muškátovú arómu. Pri falšovaní burčiaka sa pridávajú voda, kyseliny, cukor a kvasinky.

zdroj: TASR

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články