Čokoládová jahôdka je skutočne plná čokolády s množstvom čerstvých jahôd na vrchu. Najlepšia a najchutnejšia kombinácia, jahody a čokoláda.
Ak je koláčik riadne vychladený, v teplom období vás zaručene osvieži. Tentokrát som opäť použila zdravé sladidlo brezový cukor, v spojení s horkou čokoládou.
Snažím sa, aby v mojich receptoch nevynikala iba chuť cukru, ale všetkých surovín a ovocia. Najradšej milujem koláče sladené iba ovocím, no horkej kvalitnej tmavej čokoláde nikdy neodolám 🙂
Ak zvolíte horkú čokoládu z kvalitných kakaových bôbov, je dobrým zdrojom horčíka, okrem iných vlastností. Tento recept vznikol skutočne za pochodu a jednoznačne vám odporúčam ho vyskúšať. Je krémový a úžasne lahodný, krehký. Verím, že som vás aspoň trošku opäť inšpirovala k ďalšiemu sladkému pečeniu.

Doba pečenia/ 180°C, 18 – 20 minút
Suroviny/
Korpusy
6ks bielka
štipka soli
140g brezový cukor
1PL citrónová šťava
100g mleté vlašské orechy
2PL tmavé kakao
Krém
250g mascarpone
500g tvaroh
200g 76% kvalitná horká čokoláda / alebo čokoláda na varenie /
Vrch
300g čerstvé jahody
100 – 150g 76% horká kvalitná čokoláda / alebo čokoláda na varenie /
kokosový olej

Postup
Bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuha, postupne pridáme citrónovú šťavu a brezový cukor. Mixujeme dovtedy, pokiaľ nebudete cítiť pomedzi prsty cukor. Ja si pomáham kuchynským robotom.
Do cesta opatrne vmiešame tmavé kakao a vlašské orechy. Vezmeme si dva papiere na pečenie a podľa 18cm okrúhlej formy na pečenie, si obkreslíme tri kruhy. Cesto rozdelíme rovnomerne do kruhu a mierne uhladíme dookola. Dáme piecť na 180°C, 18 – 20 minút. Necháme úplne vychladnúť.
Vynikajúci hráškový tart so špargľou a nádychom citróna
Papier na pečenie opatrne prevrátime a jemne odstránime z korpusov. Všetko robíme pomaličky a papier na pečenie sa krásne dá stiahnuť dole. Vymiešame si krém z mascarpone, tvarohu a rozpustenej čokolády nad parou.
Čokoládu trošku necháme vychladnúť a krém vymiešame do hladka. Ja som použila čokoládu na varenie,má hustejšiu konzistenciu a žiaden iný cukor už nie je potrebný pridať. Na každý plát korpusu nanesieme trochu krému, nezabudnúť natrieť aj na vrchný plát. Dáme stuhnúť a schladiť do chladničky, približne 4 hodiny.
Na vrch koláčika si opäť rozpustíme čokoládu nad parou aj s trochou kokosového oleja. Rozotrieme na vrch krému a aj po bokoch koláčika. Nakoniec pridáme čerstvé rozkrojené jahody po celom vrchu a prilepíme ich aj na čokoládu po bokoch. Dáme opäť stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín alebo celú noc.
Kombinácia chutí čerstvých jahôd a čokolády, je vždy neopísateľná. Ak použijete horkú čokoládu na vrch koláčika, miesto kokosového oleja pridajte trochu kokosovej smotany. Čokoláda na varenie má hustejšiu konzistenciu a preto poleva bola hustá.
S láskou k pečeniu Silvia
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.