13.1 C
Nitra
pondelok, 26 septembra, 2022

Vinársky rok 2021 bol kvalitou nadpriemerný, poznačila ho opäť pandémia

Vinársky rok 2021 bol kvalitou nadpriemerný, poznačila ho ekonomicky opäť pandémia. Uviedla to pri hodnotení roka 2021 hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
      Aj v tomto roku tak podľa nej dokázali svoju profesionalitu, nasadenie a potvrdili fakt, že slovenské vína sú dlhodobo uznávané pre svoju výnimočnosť nielen doma, ale aj v zahraničí. Slovenskí spotrebitelia sa tak môžu tešiť na excelentné slovenské vína z úrody 2021

Upozornila, že vinohradníkom a vinárom tento rok príroda nadelila kvalitou nadpriemernú úrodu, ktorú pestovatelia a vinári označujú ako jednu z najlepších za ostatných desať rokov.
      „Dlhá a príjemná jeseň, ktorá umožnila nechať vyzrieť hrozno do úplnej zrelosti, pomohla k výbornému zberu bielych aj modrých odrôd. Tlak múčnatky znalí vinohradníci ustáli, a tak sa na jeseň oberalo zdravé a úplne vyzreté hrozno. Výnimočný ročník potvrdzujú aj prvé mladé vína, ktoré sú svieže, iskrivé a predsa krásne zrelé a harmonické,“ uviedla Jaroslava Kaňuchová Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska, ktorý je členom SPPK.

Vinársky rok 2021 bol kvalitou nadpriemerný, poznačila ho opäť pandémia
Foto: Ilustračné NN

V roku 2021 museli vinári bojovať s ochorením COVID-19 a následkami zatvorených prevádzok. Pre tých, ktorí predávajú prostredníctvom segmentu HoReCa alebo vlastných podujatí či festivalov, boli podmienky veľmi dramatické. Ostali im veľké zásoby vína. Zatváranie prevádzok a obmedzenie hromadných podujatí zasiahlo vinárov v tom najhoršom období – pred Vianocami, keď vinári získavajú až 40 % celoročných tržieb. Doterajšie škody spôsobené pandémiou vinári vyčíslili na 43 miliónov eur a účet ešte nie je konečný.

„Aj pri zatvorení prevádzok pritom vinári majú plné náklady na zabezpečenie výroby – zamestnanci totiž neostávajú doma, musia stále chodiť do práce a uskutočňovať napríklad rez viniča, stáčanie vína, fľašovanie. Náklady firmám pritom rastú so zvyšovaním požiadaviek na dezinfekciu, bezpečnosť a hygienu prevádzky a zamestnancov, výpadky zamestnancov z dôvodu ochorení. Zásoby nepredaného vína rastú a bohužiaľ, nie všetko víno s časom získava na kvalite a hodnote,“ dodala Kaňuchová Pátková.
      Práve z tohto dôvodu považujú slovenskí vinári a vinohradníci za najväčšiu výzvu pre rok 2022 spamätanie sa zo zatvorenia predajní, zrušených degustácií a nahromadených veľkých zásob vína. Cieľom je predať všetko víno, ale za primeranú cenu, nie pod výrobné náklady. Cieľom je tiež pokračovať vo zvyšovaní osvety o kvalite a originalite slovenských vín.

Zdroj: TASR

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články