28.1 C
Nitra
piatok, 28 júna, 2024

Spotreba čokolády vlani klesla, každý Slovák jej zjedol 3,9 kg

Spotreba čokolády vlani klesla, každý Slovák jej zjedol 3,9 kilogramu (kg). Informoval o tom v stredu pri príležitosti Dňa čokolády Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Čokoláda je aj súčasťou cukrárenských výrobkov, aj ich spotreba sa po dvoch rokoch rastu znížila.
      Celková spotreba čokolády a čokoládových cukroviniek na Slovensku v roku 2020 klesla v priemere o 400 gramov (o 9,3 %) na obyvateľa. „Každý Slovák podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR tak zjedol 3,9 kg sladkostí z čokolády, rok predtým to bolo podľa definitívnych údajov 4,3 kg,“ uviedol Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR.

Spotreba čokolády vlani klesla, každý Slovák jej zjedol 3,9 kg
Foto: lenprechlapov.sk


      Najvyššiu spotrebu čokolády na obyvateľa dosiahlo Slovensko v rokoch 2012 a 2014, keď každý občan SR bez rozdielu veku skonzumoval v priemere za rok 5,1 kg čokolády alebo čokoládových cukroviniek.
      V medzinárodnom porovnaní majú najväčšiu spotrebu čokolády na obyvateľa európske krajiny, z nich najviac Švajčiari na úrovni 8,8 kg na obyvateľa, Rakúšania 8,1 kg a Nemci 7,9 kg za rok (údaje z roku 2017 podľa spoločnosti statista.com).
      Tabuľka mliečnej čokolády (100 gramov) stála minulý rok v priemere 1,1 eura a čokolády na varenie rovnakej hmotnosti 0,8 eura. V porovnaní s priemerom predošlých piatich rokov sa priemerné ceny zvýšili len veľmi mierne, pri mliečnej čokoláde boli vyššie o 2,4 % a pri čokoláde na varenie o 1,5 %.
      Slovensko tiež obchoduje s čokoládou. Na Slovensko sa vlani priviezlo 51.600 ton čokolády, čo predstavovalo hodnotu necelých 215 miliónov eur. Najväčší objem čokolády sa doviezol z Nemecka, Českej republiky, Poľska, Rakúska a Francúzska.
      Súčasne sa zo SR vyviezlo spolu 57.700 ton čokolády v hodnote 227,6 milióna eur. Najviac čokolády a čokoládových výrobkov sa vyviezlo do Maďarska, Česka, Poľska, Rakúska a do Spojeného kráľovstva.
      Deň čokolády sa oslavuje podľa štatistikov 7. júla preto, lebo táto lahôdka sa uviedla na európsky trh v roku 1550 práve v tento deň ako produkt privezený od mexických Indiánov.
      Čokoláda sa priamo konzumuje, ale používa sa aj na prípravu rôznych dezertov, pokrmov, cukroviniek. Vyrába sa z plodov kakaovníka. Experti na túto komoditu posudzujú jej kvalitu podľa odrody kakaových bôbov, obsahu kakaového masla a cukru.

Zdroj: TASR

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články