11.1 C
Nitra
streda, 10 apríla, 2024

Sladká čerešňa. Vyskúšajte ovocnú tortičku bez lepku

A opäť tu máme obdobie veľkého výberu čerstvého ovocia. Maliny, čerešne, čučoriedky, marhule, broskyne, jahody, všade to hrá sladkou a farebnou krásou.

Sladká čerešňa. Vyskúšajte ovocnú tortičku bez lepku
Sladká čerešňa

Tentokrát som si pre vás pripravila recept na mini tortičku s čerešňami a malinami. Ako sladenie som použila trstinovú melasu. Je výťažok z cukrovej trstiny, neobsahuje konzervanty a je bohatá na železo, vápnik. Má najnižší obsah cukru, vysoký obsah minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Trstinová melasa má svoju zaujímavú chuť a skutočne pri pečení je veľmi vynikajúca.

Silvia KOLLÁROVÁ: Fantastické recepty, ktoré vám obrátia život hore nohami.

Ak vás mȏj recept zaujal, budem rada, ak pri pečení použijete aj trochu fantázie…

Doba pečenia/ 180°C, 30 – 35 minút

Suroviny na jedno cesto/Cesto

3ks vajíčka

1 a pol veľkej lyžice trstinová melasa

pol šálky kokosové mlieko v krabici bez cukru

3PL kokosový olej

100g mandľová múka

100g ovsená múka bez lepku

1čl jedlá sóda

50g  vegan horká čokoláda pecičky  / mȏžete použiť klasickú nalámanú horkú čokoládu /

Quinoa galetka s rebarborou a broskyňami

Plnka

500g hustý tvaroh

100 – 150g vegan horká čokoláda  /  zámena – klasická horká čokoláda /

150 – 200g  čerstvé čerešne

100g  čerstvé maliny

2 – 3čl agar želatína

Vrch

100g  vegan horká čokoláda  / zámena klasická horká čokoláda /

Sladká čerešňa. Vyskúšajte ovocnú tortičku bez lepku
Začína sezóna čerešní, vyskúšajte tento fantastický zákusok

Postup

Vajíčka si oddelíme a žĺtka vymiešame s trstinovou melasou do penista. Postupne pridáme ostatné suroviny a nakoniec primiešame opatrne bielka vyšľahané so štipkou soli a 50g vegan pecičky čokolády. Nezabudnite dvakrát upiecť cesto, potrebujeme dva korpusy.

Cesto vlejeme do 18cm formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 180°C, 30 – 35 minút. Necháme vychladnúť a prekrojíme opatrne na polovicu. Ak vám koláčik viac vyrastie po upečení, Ja si vždy vrchy odrežem aby som mohla ľahšie plniť plnkou. 

Tvaroh  na plnku si vymiešame mixérom s rozpustenou horkou čokoládou. Čerešne a maliny si podlejeme trochou vody a dáme variť do zmäknutia a zhustnutia, môžete pridať ku koncu trochu agar želatíny aby plnka bola hustejšia. Na spodnú časť korpusu som  pridala len tvarohovú plnku, na druhú časť korpusu pridajte tvarohovú plnku a do stredu pridajte časť čerešňovej plnky. To isté zopakujte aj na tretiu časť korpusu, prikryjeme vrchným korpusom a dáme na 2 až 3 hodiny koláčik schladiť do chladničky.

Na vrch koláča som rozpustila opäť nad parou horkú čokoládu vegan, môžete si zvoliť aj podľa seba vašu obľúbenú horkú čokoládu. Chuť je veľmi zaujímavá s plnkou tvarohu, čokolády a  spolu s čerešňami dokonalá kombinácia, sviežosť pri každom kúsku. Veľmi rada používam ako sladidlo trstinovú melasu, v pečení vytvorí dokonalosť  a spojenie zaujímavej chute koláča. Ak použijete iné sladidlo, chuť môže byť už trochu odlišná. 

Koláčik si ozdobte čerstvým ovocím. 

S láskou k pečeniu Silvia

Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac. 

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Prihlásiť sa na odber
Upozorniť na
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Prečítajte si tiež

Najnovšie články

0
Komentujte a vyjadrite svoj názor.x