24.1 C
Nitra
utorok, 21 mája, 2024

Quinoa galetka s rebarborou a broskyňami

Máte radi kyselkavú rebarboru? Rebarbora rástla takmer v každej záhrade našich starých, či prastarých rodičov. Hoci sa považuje za zeleninu, v kulinárskej praxi sa s ňou často zaobchádza ako s ovocím.

Ja som ju tentokrát skombinovala so sladkými broskyňami, chute sa tak vyvážili. Ale mȏžete použiť aj iné sladké ovocie alebo iba samotnú rebarboru. Vrchnú vrstvu rebarbory si posypete viac kokosovým cukrom.

Silviine vynikajúce recepty nájdete v sekcii Recepty na dobrú chuť

Rebarbora rastie v našich  záhradách od mája do konca júna. Obsahuje veľké množstvo živín, vlákninu, bielkoviny, C vitamín, K vitamín, B vitamín, vápnik, draslík a horčík, okrem iných. Quinoa obilnina má taktiež vysokú výživovú hodnotu, obsahuje množstvo bielkovín. Vyskúšajte opäť mȏj ďalší recept a pečte s rebarborou 🙂

Quinoa galetka s rebarborou a broskyňami
Quinoa galetka s rebarborou a broskyňami

(bez lepku, bez vajec, bez laktózy)

Doba pečenia/ 180°C, 35 – 40 minút

Suroviny/ Cesto

pol šálky 150ml biela Quinoa

 1ks a polovica banána

100g mandľová múka

150g ovsená múka bez lepku

150g pohánková múka

1čl jedlá sóda

1čl korenie do múčnikov   / badián, zázvor, škorica, klinček, pomarančová a citrónová kôra/

Quinoa galetka s rebarborou a broskyňami
Rebarbora

Plnka

3ks rebarbora

1 – 2 ks väčšia broskyňa

100g vlašské orechy

1 a pol PL kokosový cukor

Postup

Quinoa vopred  namočíme do vody aspoň na jednu hodinku a potom zmixujeme na kašu. Postupne pridáme ostatné suroviny a rukami vypracujeme cesto. Môžete cesto dať na pol hodinku oddýchnuť do chladničky alebo môžete ihneď na riadne pomúčenej doske, či na silikónovej podložke rozvaľkať na hrúbku aspoň  7 mm do kruhu. 

Limetkový banán cheesecake

Ja si vždy cesto rozvaľkám na papieri na pečenie a potom prenesiem na plech.  Rebarboru si nakrájame na menšie kúsky a posypeme kokosovým cukrom, necháme chvíľu odležať.  Vlašské orechy si zomelieme, dáme na spodok cesta aspoň  3cm od okrajov. Vezmeme si nakrájané broskyne a naukladáme dookola.

Quinoa galetka s rebarborou a broskyňami
Určite vyskúšajte

Potom si vezmeme nakrájanú rebarboru a opäť naukladáme čo najviac po strede cesta.  Okraje galetky cesta zahneme, potrieme vajíčkom  a posypeme mletými orechmi.  Dáme piecť na 180°C, 35 – 40 minút. Galetka je chuťovo veľmi  šťavnatá a sladulinká. 

S láskou k pečeniu Silvia 

Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac. 

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Prihlásiť sa na odber
Upozorniť na
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Prečítajte si tiež

Najnovšie články

0
Komentujte a vyjadrite svoj názor.x