11.1 C
Nitra
streda, 10 apríla, 2024

Kávový raw vegan tart

Tentokrát mám pre vás skvelý recept aj pre vegánov a nevegánov 🙂 Trošku náročnejší na čas a suroviny, no výsledok je neuveriteľne perfektný a chuťovo neodolateľný.

Veľmi rada tvorím takéto nepečené raw dezerty a hlavne v teplejšom období. Vedia skutočne osviežiť a zasýtiť. Táto kombinácia s kávou, kešu orechmi a tofu je výbornou kombináciou. Milovníci kávy si prídu na svoje v tomto recepte. Voňavej kávy je tu hodne dosť, podtón je veľmi jemný a krémový. Čo tak niečo zmeniť v pečení a vyskúšať niečo nové, chuťovo zaujímavé  kombinovaním s rôznymi neobvyklými surovinami? Ako vždy vravím, v pečení a v tvorení sa medze nikdy nekladú. A ja milujem zachádzať v tvorení receptov do hĺbky rôznych chuťových buniek, niekedy sa s vami dokážu úžasne pohrať 🙂

Kávový raw vegan tart
Kávový raw vegan tart

Ide o Kávový raw vegan tart bez lepku, bez laktózy, bez múky.

Suroviny/Korpus

210g sušené ďatle

120g kešu orechy

1 malinké silné espresso  / 30ml /

180g mleté ovsené vločky bez lepku  / môžu byť aj celozrnné – kto netrpí intoleranciou na lepok / 

Kokosová tortička s ananásom

Krém

2ks 180g biele natural tofu

200g kešu orechy

70g brezový cukor  / náhrada- med /

100ml väčšie klasické silné espresso

100ml mandľové mlieko v krabici bez cukru

Vrch

200ml mandľová smotana

100 – 180g 72% horká kvalitná čokoláda

2 – 3čl mletá zrnková káva

Postup

Sušené ďatle aj kešu orechy zalejeme vriacou vodou a necháme približne dve hodiny odstáť. Neskôr sušené ďatle zlejeme, pridáme espresso a zmixujeme na kašu.

Kešu orechy zmixujeme taktiež na jemno aj s ovsenými vločkami. Vodu z kešu orechov taktiež zlejeme. Všetko dáme do jednej misky a vypracujeme rukami hutné cesto, natlačíme a rozotrieme rovnomerne na spodok 20 – 23cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Je dobré, keď si dáte papier na pečenie aj po okrajoch formy.

Lahodný čokoládový koláč s malinami

Príprava krému spočíva v tom, že opäť zalejeme kešu orechy vriacou vodou na dve hodiny. Zlejeme vodu a spolu s ostatnými surovinami zmixujeme vo výkonnom mixéry úplne do hladkého krému. Brezový cukor môžete kľudne nahradiť aj svojim obľúbeným sladidlom. Krém vlejeme na korpus a dáme do mrazničky približne na 4 hodiny.

Mandľovú smotanu ohrejeme po bod varu, odložíme bokom a rozpustíme v nej postupne nalámanú horkú čokoládu. Miešame do čokoládovej hustej polevy. Nezabudnite primiešať mletú zrnkovú kávu. Rozotrieme na vrch koláčika a dáme opäť do mrazničky, 30 minút približne. Koláčik môžete konzumovať ihneď, chvíľu necháme odstáť pri izbovej teplote a krájame. Neskôr uskladňujeme už len v chladničke.

V horúcom období je táto chuťovka skutočne osviežením. V zimnom období, je dobré nechať koláčik chvíľu pri izbovej teplote, aby nás moc neochladil.

S láskou k pečeniu Silvia

Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Prihlásiť sa na odber
Upozorniť na
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre
Predchádzajúci článok
Ďalší článok

Prečítajte si tiež

Najnovšie články

0
Komentujte a vyjadrite svoj názor.x