Tapioka je vynikajúca bezlepková potravina vyrobená z koreňa rastliny, ktorej vedecké meno je Manihot esculenta.
Nájdete ju hlavne v ázijských potravinách. Upozorňujem však, že tapioka je síce zdravá, ale celkom kalorická a výdatná. Obsahuje hlavne veľa sacharidov. Pozor by si teda na ňu mali dávať hlavne diabetici a ľudia, čo sa snažia schudnúť.
Potrebujeme:
60g tapiokových perličiek (v našom recepte sme použili zelené, zvyčajne sú priesvitné resp. biele)
500ml kokosového mlieka (možno použiť aj kravské)
1,5 PL trstinového cukru
štipka vanilky
ovocie a mäta na ozdobenie (podľa vlastnej chute)
Na dochutenie môžete použiť napríklad aj vanilkový extrakt, kakao, svetlý trstinový cukor alebo med.
Postup:
V hrnci necháme zovrieť mlieko, pridáme štipku vanilky a vsypeme tapiokové perličky. Za stáleho miešania varíme cca 30 minút.
Počítajte s tým, že ako každý škrob, tak aj tapioka po dovarení ešte zhustne. Preto ju nevarte úplne do tuha. Ak by vám kaša predsa len veľmi zhustla, prilejejte trochu mlieka. A pozor, škrob má zvýšenú tendenciu pri varení sa prichytávať na dno hrncov, preto puding počas varenia stále miešajte.
Pred koncom varenia pridáme cukor. Nalejeme do misiek, necháme vychladnúť, ozdobíme ovocím, mätou a podávame.
TIP: Tapiokový puding je vynikajúci ako zdravá desiata. Môžete ho v deň uvarenia buď zjesť teplý alebo na druhý deň, po skladovaní v chladničke, si ho zobrať v uzatváracom poháriku so sebou na desiatu.
Dobrú chuť!
Lucia