18.1 C
Nitra
sobota, 23 marca, 2024

Jednoduchý kokosový koláč, bez lepku a laktózy

Vyskúšajte dnes túto vynikajúcu kokosovú pochúťku, ktorú pripravila Silvia.

Doba pečenia/ 180°C, 50 minút

Čo poviete na kombináciu kokos a čokoláda? Každý z nás určite pozná, úžasne chutnú kokosovú tyčinku obalenú množstvom čokolády 🙂 Tak si poďme upiecť takúto sladkú tyčinku vo forme koláčika.

Tento jednoduchý recept zvládne každá gazdinka. Ak netrpíte žiadnou intoleranciou na potraviny, môžete do koláčika použiť aj klasický biely jogurt. Ak pridáte na vrch kokosový krém, v spojení s cestom dokonalý zážitok. Kokosový krém alebo husté kokosové mlieko v plechovke, dostanete v každom obchodnom reťazci alebo v zdravých obchodoch. Je vo viacerých variantoch, aj v light verzii, no v tejto forme vám nezhustne .

Pri výbere si dávajte na to veľký pozor.  Mletý kokos je veľmi vďačná surovina pri pečení koláčov bez múky. Tak neváhajte a upečte si opäť moju ďalšiu sladkú chuťovku v podobe zdravšej kokosovej tyčinky 🙂   

Vyskúšajte aj tento RECEPT: Čokoládová jahôdka (bez múky a lepku)

Suroviny/ Cesto

2ks 150g biely jogurt bez laktózy   / kto netrpí intoleranciou – klasický biely jogurt /

3ks vajíčka

50g kokosový cukor

150ml kokosové mlieko v krabici bez cukru

40g tmavé kakao s nízkym obsahom tuku a cukru  / výber je na vás /

150g mletý kokos

1čl prášok do pečiva bez fosfátu

90 – 100g  55% horká kvalitná čokoláda

Vrch

400ml kokosový krém v plechovke

kokosové lupienky

horká čokoláda

Jednoduchý kokosový koláč, bez lepku a laktózy

Postup

Vajíčka s kokosovým cukrom vymiešame do peny a postupne pridávame ostatné suroviny. Biely jogurt, kokosové mlieko, kakao, mletý kokos, prášok do pečiva a nakoniec primiešame rozdrvenú, nalámanú na menšie kúsky horkú čokoládu. Vymiešame cesto, ktoré vlejeme do menšej približne 18 až 20 cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie.

Pečieme na 180°C, 50 minút, necháme úplne vychladnúť. Neskôr opatrne vyberieme z formy. Kokosový krém v plechovke nezabudnite dať vopred na noc do chladničky, aby riadne stuhol. Vyberieme hustú časť a zmixujeme mixérom do hustejšej konzistencie. Rozotrieme na vrch koláča a posypeme kokosovými lupienkami. Môžete koláčik posypať kľudne aj mletým kokosom.

Na záver si polejeme vrch horkou rozpustenou čokoládou. Ja som koláčik dala ešte na 30 minút po upečení do chladničky. Samozrejme cez noc vám ešte viac stuhne. Maškrtníci môžu konzumovať aj ihneď, chuť koláčika sa približuje ku kokosovej tyčinke.  

S láskou k pečeniu Silvia,

Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.   

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články