Vôňa jesene a chuť jabĺčok je úžasne očarujúca. Ako dieťa si spomínam na rôzne krásne a radostné chvíle u svojej babičky. Nie raz sme liezli po stromoch a zbierali sladkasté jablká s trochou červene.
Navôkol všade popadané na zemi a s toľkou radosťou v detských očiach sme ich pozbierali do košíka. Milujem farby jesene, stromy, listy a všetka príroda navôkol sa oblieka do krásnych farieb. Najviac si spomínam na teplé čerstvé koláče, vykúkajúc priamo na tanieri 🙂
Zbožňujem tú vôňu všetkých korenín, ktorá sa šíri celou kuchyňou vždy keď pečiem. Pečenie považujem za krásne umenie. Je to pre mňa forma relaxu, spoznávaní nových chutí a tvorení niečoho nezvyčajného, tajomného. Tento recept som opäť tvorila aj pre menšie detičky, nie je náročný a je veľmi chutný.
Vyskúšajte niekedy do svojho pečenia prizvať aj svoje deti, trebárs vám môžu naplniť muffinkové formy cestom 🙂
![Jablkové muffiny s krémom tvarohu a mascarpone](https://www.nitranoviny.sk/wp-content/uploads/2022/10/Jablkove-muffiny-s-kremom-tvarohu-a-mascarpone.jpg)
Suroviny/Cesto
Doba pečenia/ 180°C, 30 – 35 minút
5ks jabĺk
4ks vajíčka
100ml kokosové mlieko v krabici bez cukru
50ml slnečnicový olej
100g ovsená múka bez lepku
150g hladká špaldová múka
1čl prášok do pečiva bez fosfátu
2čl cejlónska škorica
2PL kokosový cukor
kôra z jedného citróna
trochu vlašských orechov
Vrchný krém
250g mascarpone
300g tvaroh
sladidlo podľa vlastného výberu / ryžový sirup, kokosový cukor /
šťava z citróna
Jablkový koláč s jesenným nádychom, bez cukru
Postup
Jablká ošúpeme, nakrájame a sparíme do mäkka. Zmixujeme ich na kašu v smoothie mixéry. Vlejeme do misky a postupne pridáme vajíčka a kokosový cukor. Opäť vymiešame mixérom, pridáme mlieko, olej a ostatné suroviny.
Nakoniec primiešame zľahka kôru z jedného citróna na jemno nastrúhanú a približne tri hrste rozdrvených vlašských orechov. Cesto vlejeme do muffinovej formy alebo do silikónových muffinových formičiek.
![Jablkové muffiny s krémom tvarohu a mascarpone](https://www.nitranoviny.sk/wp-content/uploads/2021/09/jablko-1024x683.jpg)
Ak sa rozhodnete pre formu, predtým treba trochu vymastiť masielkom, alebo si môžete vystrihnúť papier na pečenie. Pečieme na 180°C, 30 – 35 minút. Nechať vychladnúť. Tvaroh, mascarpone, trochu citrónovej šťavy a sladidlo podľa vlastného výberu vymiešame na hladký krém.
Krém môžete nanášať na muffinky ozdobným vrecúškom. Tieto jablkové muffinky boli v kombinácii s krémom na vrchu skutočne chutnučké a dokonalé.
S láskou k pečeniu Silvia
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.