Sladulinké jablká s vôňou škorice, mi pripomína skutočne nadchádzajúcu chladnú jeseň. Tento koláčik je vďaka jabĺčkam sladulinký a šťavnatý.
V jesennom a zimnom období pridávam dosť často do pečenia voňavú škoricu, okrem iných úžasných korenín. Škorica je rozhodne bohatá na látky s liečivými vlastnosťami. V histórii sa používala ako surovina, ktorá sa datuje už od čias starovekého Egypta, pre mňa opäť jedna zaujímavá informácia. Škorica je nabitá antioxidantami a má protizápalové účinky. Dosť často ju kombinujem so zázvorom a kurkumou.
Ja som zvolila v tomto recepte mix rôznych korenín s pomarančovou a citrónovou sušenou kôrou. Verím, že si tento koláčik obľúbite ako Ja a pečenie bude pre vás relaxom a radosťou.
Hruškový koláč s pohánkovou krupicou
Doba pečenia/ 180°C, 40 – 45 minút
Suroviny/Cesto
300g hladká špaldová múka
100g ovsená múka bez lepku
200g kvalitné maslo
2čl mleté korenie do múčnikov / nové korenie, škorica, badián, klinček, citrónová a pomarančová sušená kôra /
2ks vajíčka
3PL brezový cukor / náhrada – kokosový cukor /
1čl prášok do pečiva bez fosfátu
šťava z jedného citróna
3PL kokosové mlieko v krabici bez cukru / náhrada ovsené mlieko /

Plnka
6ks jabĺk
2čl cejlónska škorica
Postup
Maslo izbovej teploty aj s vajíčkami vymiešame v kuchynskom robote alebo mixérom. Pridáme postupne brezový cukor a opäť vymiešame.
Začneme pridávať ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Mleté korenie do múčnikov pripomína chuťou, ako perníkové korenie. Cesto dáme stuhnúť do chladničky, približne na dve hodiny. Môžete cesto dať aj do mrazničky, na 20 minút. Cesto si rozdelíme na dve polovice.
Z cesta si môžete trochu odobrať a primiešať kakao. Vytvoríte si také ozdobné kvetinky na koláči. Samozrejme nie je to nutné, no koláčiku to dodá ešte lepšiu chuť. Jednu polovicu cesta vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a opatrne preložíme do formy, približne o priemere 27cm. Ja som mala okraje formy vlnkové. Jablká ošúpeme, nastrúhame, pridáme škoricu a necháme chvíľu odstáť. Jablká si pustia dosť šťavy, trochu môžete vyžmýkať, ale nie úplne. Jablká pridáme na cesto.

Je podstatné, aby cesto bolo celé prekryté jablkami až po vrch a okraje koláča. Opatrne položíme druhú vyvaľkanú polovicu cesta na jablká a okraje trošku sa snažíme pritlačiť. Na vrch koláčika si povykrajujeme rôzne ozdoby a dáme piecť na 180°C, 40 – 45 minút. Milujem túto sladkú, voňavú kombináciu jabĺk a škorice. Jablká boli skutočne dosť sladulinké a preto som žiaden iný cukor už nepridávala.
S láskou k pečeniu Silvia
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.