V jesennom a zimnom období, využívam skôr v pečení koláčikov sezónne ovocie a zeleninu. Zaraďujem viac do pečenia jablká, hrušky, sladkú tekvicu alebo aj červenú repu.
Samozrejme nezabúdajme na koreniny, ako je škorica, kardamóm, sušená citrónová tráva, zázvor a rôzne prenikavé korenie, ktoré nám v jesennom a zimnom období ohrejú zvnútra organizmus.
Tentokrát som opäť vytvorila recept aj pre menšie detičky so sladkými hruškami. Veľmi ma zaujala pohánková krupica, do pečenia ju veľmi odporúčam. Pohánka má skvelé účinky na zdravie, čistí krv, podporuje funkciu obličiek, znižuje cholesterol a celkovo je prospešná pre imunitný systém.
V tomto koláčiku extrémne prenikavú chuť pohánky nebudete cítiť a preto koláčik odporúčam všetkým, ktorý milujú hrušky s pridaním kardamómu s troškou škorice.
Modrý september: Jednoduchý tvarohový koláč so slivkami

Doba pečenia/180°C, 35 minút
Suroviny/Cesto
4ks vajíčka
50g kokosový cukor / brezový cukor /
150g tvaroh
100ml kokosové mlieko v krabici bez cukru / náhrada- ovsené alebo ryžové mlieko /
50ml slnečnicový olej
120g pohánková krupica
100g ovsená múka bez lepku
1PL bio kakao
1čl prášok do pečiva bez fosfátu
1čl korenie kardamóm / môžete vynechať /
1čl cejlónska škorica
3ks menšie hrušky
Vyskúšajte aj Jeseň do modra: Slivkový tart
Postup
Vajíčka s kokosovým cukrom vymiešame do peny a postupne pridáme ostatné suroviny, olej, kokosové mlieko, tvaroh, múku, pohánkovú krupicu a koreniny. Vymiešame cesto, ktoré vlejeme do 23cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie.
Menšie hrušky ošúpeme, dve z nich dáme napoly a zbavíme ich jadierok. Každú polovicu hrušky prerežeme jemne na pásiky a vtlačíme do cesta dookola. Do stredu cesta postavíme a vtlačíme jemne jednu celú hrušku. Dáme piecť na 180°C, 35 minút. Ja som mala hrušky väčšie a preto sa mi zmestili do cesta iba jeden a pol hrušky. Je potrebné, aby ste si v strede cesta vytvorili priestor na stojacu hrušku. Koláčik necháme vychladnúť a môžeme konzumovať. Je skutočne chuťovo veľmi lahodný a voňavý vďaka koreninám.
Ja som si ešte vrch hrušky poliala domácim karamelom. Taktiež môžete vrch koláčika posypať zomletým brezovým cukrom na prášok. Tento koláčik je vhodný aj pre menšie detičky. Pohánková krupica ma veľmi v koláčiku prekvapila, určite vyskúšajte tento jednoduchý recept.
S láskou k pečeniu Silvia
Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.