6.5 C
Nitra
pondelok, 5 decembra, 2022

Hruškový koláč s pohánkovou krupicou

V jesennom a zimnom období, využívam skôr v pečení koláčikov sezónne ovocie a zeleninu. Zaraďujem viac do pečenia jablká, hrušky, sladkú tekvicu alebo aj červenú repu.

Samozrejme nezabúdajme na koreniny, ako je škorica, kardamóm, sušená citrónová tráva, zázvor a rôzne prenikavé korenie, ktoré nám v jesennom a zimnom období ohrejú zvnútra organizmus.

Tentokrát som opäť vytvorila recept aj pre menšie detičky so sladkými hruškami. Veľmi ma zaujala pohánková krupica, do pečenia ju veľmi odporúčam. Pohánka má skvelé účinky na zdravie, čistí krv, podporuje funkciu obličiek, znižuje cholesterol a celkovo je prospešná pre imunitný systém.

V tomto koláčiku extrémne prenikavú chuť pohánky nebudete cítiť a preto koláčik odporúčam všetkým, ktorý milujú hrušky s pridaním kardamómu s troškou  škorice.

Modrý september: Jednoduchý tvarohový koláč so slivkami

Hruškový koláč s pohánkovou krupicou
Hruškový koláč

Doba pečenia/180°C, 35 minút

Suroviny/Cesto

4ks vajíčka

50g kokosový cukor    / brezový cukor /

150g tvaroh

100ml kokosové mlieko v krabici bez cukru  / náhrada- ovsené alebo ryžové mlieko /

50ml slnečnicový olej

120g pohánková krupica

100g ovsená múka bez lepku

1PL bio kakao

1čl prášok do pečiva bez fosfátu

1čl korenie kardamóm     / môžete vynechať /

1čl cejlónska škorica

3ks menšie hrušky

Vyskúšajte aj Jeseň do modra: Slivkový tart

Postup

Vajíčka s kokosovým cukrom vymiešame do peny a postupne pridáme ostatné suroviny, olej, kokosové mlieko, tvaroh, múku, pohánkovú krupicu a koreniny. Vymiešame cesto, ktoré vlejeme do 23cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie.

Menšie hrušky ošúpeme, dve z nich dáme napoly a zbavíme ich jadierok. Každú polovicu hrušky prerežeme jemne na pásiky a vtlačíme do cesta dookola. Do stredu cesta postavíme a vtlačíme jemne jednu celú hrušku. Dáme piecť na 180°C, 35 minút. Ja som mala hrušky väčšie a preto sa mi zmestili do cesta iba jeden a pol hrušky. Je potrebné, aby ste si v strede cesta vytvorili priestor na stojacu hrušku. Koláčik necháme vychladnúť a môžeme konzumovať. Je skutočne chuťovo veľmi lahodný a voňavý vďaka koreninám. 

Ja som si ešte vrch hrušky poliala domácim karamelom. Taktiež môžete vrch koláčika posypať zomletým brezovým cukrom na prášok.  Tento koláčik je vhodný aj pre menšie detičky. Pohánková krupica ma veľmi v koláčiku prekvapila, určite vyskúšajte tento jednoduchý recept. 

S láskou k pečeniu Silvia  

Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií. 

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články