12 C
Nitra
piatok, 12 apríla, 2024

1500 eur pre každú domácnosť a zákon o bankovom odvode

Predstavitelia strany SMER – sociálna demokracia sa na dnešnej tlačovej besede vyjadrili k trom aktuálnym témam. Prvou témou bolo zajtrajšie (streda 18. mája) rokovanie vlády a rokovanie národnej rady vo štvrtok.

Predseda strany Robert Fico potvrdil, že SMER – SD nepodporí v parlamente žiadne návrhy, ktoré by išli na úkor rozpočtov miest, obcí a VÚC. Igor Matovič sa totiž vyjadril, že samosprávam chce zobrať 620 miliónov eur. R. Fico ďalej uviedol, že plne podporuje zasadnutie mimoriadneho snemu ZMOSu, na ktorom majú vláde SR jasne povedať svoj postoj. SMER – SD bude v národnej rade presadzovať aj svoju predstavu pomoci ľuďom.

Dá návrh na 1500 eur pre každú domácnosť a tiež návrh uznesenia, kde bude žiadať vládu, aby okamžite predložila zákon o bankovom odvode. „Viete, že my presadzujeme takzvané helikoptérové peniaze. To, čo navrhuje dnes Matovič je pomoc rómskym osadám. Matovič si kupuje cigánov. Pretože idú dnes voľby komunálne a regionálne, tak sa rozhodol, že týmito rôznymi príplatkami a neviem čím všetkým sa predovšetkým zavďačí rómskym rodinám a že tieto rómske rodiny potom pôjdu počas komunálnych a regionálnych volieb k urnám a budú voliť tieto politické strany,“ povedal R. Fico.

Druhá dôležitá téma bola o tom, že Gazprom neurobil kroky, ktoré by zabezpečovali tok plynu cez Slovensko v júni. Preto je na mieste otázka, či to znamená, že podobne, ako to bolo v roku 2009, keď Ukrajinci kradli plyn a došlo na pár dní k zastaveniu dodávok plynu, že dôjde k totálnemu zastaveniu dodávok ruského plynu? „Ak dôjde k zastaveniu toku plynu a ropy na Slovensko, krajina sa ekonomicky prepadne tak, ako sme to v živote nevideli. Nemecko nie je tak závislé na ruskom plyne, ako je Slovensko závislé. A predpokladá sa, že by v prípade odstavenia ruského plynu Nemecko mohlo poklesnúť pri HDP až o 13 percent. Tak čo to bude znamenať pre Slovensko, ktoré je odkázané na 90 percent na ruský plyn a takmer na 100 percent je odkázané na ruskú ropu?“ pýta sa R. Fico.

No a tretia téma bola venovaná prezidentke Z. Čaputovej. Pre predsedu strany SMER – SD je Slovenské národné povstanie najvýznamnejší štátny sviatok a najvýznamnejšia historická udalosť v dejinách Slovenska. Vďaka SNP Slovensko a Československo považovali za víťazov II. svetovej vojny. Navyše na SNP je postavená aj samostatná štátnosť SR.

No prezidentka sa rozhodla, že dá najvyššie štátne vyznamenania ľuďom, ktorí udávali ľudí v SNP a pomáhali nacistom, ktorí podporovali fašistický režim prvého štátu do roku 1945. „Odporúčam pani prezidentke, nech sa neodváži ísť okolo 29. augusta do žiadnej obce. Nech sa neodváži ísť na žiadne oslavy Slovenského národného povstania. My ju totiž budeme sprevádzať. Ak sa odváži táto žena, ktorá dala najvyššie štátne vyznamenanie fašistom, ľuďom, ktorí bojovali proti Slovenskému národnému povstaniu ísť niekde a ešte zhanobiť Slovenské národné povstanie tým, že sa bude niekde vytŕčať pred kamerami pred nejakým pomníkom, my ju budeme sprevádzať,“ dodal R. Fico.

YouTube video

(ts)

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články