Rekordy sú na to, aby sa prekonávali a ľudia už odpradávna vytvárali nielen rekordy, ale ich aj zdolávali. Už po niekoľko desaťročí sa navyše vo svete zdolávajú i všakovaké bláznivé rekordy a v tomto smere nezaostáva už ani naše malé Slovensko.
Naposledy sa Slováci pokúsili prekonať rekord počas hodov v Topoľčanoch. Žochári sa zaumienili, že v sobotu 12. augusta prekonajú rekord Žilinčanov pri príprave omelety. A keďže rekordy sú na to, aby sa prekonávali, Topoľčancom sa Žilinčanov poraziť podarilo, a to o poriadny „kus“, o čom informuje aj portál slovenskerekordy.sk. Iba pre zaujímavosť, doterajší rekord, ktorý držali Žilinčania zlepšili o 358 kusov vajíčok, na čo si nechali zhotoviť špeciálnu panvicu.
Pri rekorde asistovala a pomáhala aj primátorka
Slovenský rekord vytvorili Topoľčanci na hodových slávnostiach, keď pripravili najväčšiu omeletu, na ktorú spotrebovali 1 380 kusov vajíčok. Doterajší rekord Žilinčanov vylepšili o 358 kusov. „Samotné rozbíjanie vajíčok trvalo 19 minút, miešanie na ohni bolo 31 minút a pod pokrievkou sa dokončovala omeleta zhruba 10 minút,“ upresnil portál slovenskerekordy.sk, pričom dodal, že pri tomto náročnom rekorde bola použitá najväčšia panvica, ktorú im dodala ešte v roku 2021 spoločnosť DECODOM. Jej priemer je 1 610 mm a špecialitou je výsuvné ohnisko.
Na prípravu omelety boli použité aj ďalšie suroviny a ingrediencie – domáca údená slanina cca 4 kg, dusená šunka asi 2,5 kg, šampiňóny približne 2,5 kg, cibuľa okolo 3,5 kg, soľ, korenie, pažítka, paprika červená mletá, bravčová masť 0,75 kg a 0,5 kg masla. Všetko začalo krátko po 18.30 hod a o rozbíjanie vajíčok a postaralo sedem pomocníkov, vrátane primátorky Alexandry Gieciovej. Na panvici sa smažili už pripravené ingrediencie – domáca údená slanina, dusená šunka, šampiňóny, cibuľa, soľ, korenie, pažítka, paprika červená mletá, bravčová masť a maslo, potom sa na panvicu vyliala zmes rozšľahaných vajíčok a následne nastalo hodinové miešanie a sledovanie konzistencie zmesi či je už v požadovanom stave, teda aby bola omeleta vo vnútri krémovej konzistencie.
Toto mal pod palcom šéfkuchár Roman Gejdoš, ktorý na záver posypal omeletu červenou paprikou a pomocníci ozdobili povrch zelenou pažítkou. Záverečná degustácia potvrdila, že omeleta je upečená a rekord platný. Potom na pódiu prevzala primátorka Alexandra Gieciová od komisára Knihy slovenských rekordov Igora Svítoka certifikát, ktorým bola potvrdená platnosť nového slovenského rekordu. Bodku za rekordom dala konzumácia chutnej omelety, ktorá sa minula všetka, takže hody v Topoľčanoch dopadli na výbornú.
Dodo Púchovský