12 C
Nitra
piatok, 12 apríla, 2024

Vyskúšajte lahodnú jahodovú roládu

Jahodová roláda bez lepku, bez laktózy

Doba pečenia/ 180°C, 15 – 18 minút

Úžasne lahodná a jednoduchá roláda s jahodami vás v tomto teplom ročnom období mierne osvieži svojou sladkou chuťou. V tomto recepte som sa snažila opäť využiť zdravšie sladenie brezovým cukrom.

Ak máte sladké jahody, žiadne iné sladidlo nebude vôbec potrebné. V teplejšom období mám rada svieže ovocné koláče, jednoduchosť a sladkosť v ovocí.

Agar želatínu dosť často využívam v dezertoch alebo v nepečených koláčikoch, je zdravšou prírodnou  variantou z morských rias. Má neutrálnu chuť a obsahuje pomerne dosť minerálov. Väčšinou agar želatínu kupujem v práškovej forme. Dostanete v zdravých obchodoch a aj vo väčších obchodných reťazcoch.

Veľmi rada experimentujem v mojich receptoch a tak verím, že tento recept vás zaujme a vyskúšate opäť niečo nové, lahodné, osviežujúce s čerstvými jahodami. Prípadne kokosovú smotanu, môžete nahradiť klasickou šľahačkou. Ak radi využívate fantáziu v pečení ako ja, je radosť piecť 🙂

Vyskúšajte lahodnú jahodovú roládu
Jahodová roláda

Suroviny/Cesto

6ks vajíčka

1 a pol PL brezový cukor

4PL bio kakao s nízkym obsahom tuku a cukru  / výber je na vás /

4PL ovsená múka bez lepku

pol čl jedlá sóda

Vyskúšajte aj Vynikajúce osvieženie: Orechové raw vegan brownie

Plnka

500g čerstvé jahody

1 ks plechovka husté kokosové mlieko  / kokosový krém /

7 – 8g  agar želatína

Postup

Vajíčka si oddelíme a žĺtka s cukrom vymiešame do peny. Postupne primiešame ostatné suroviny a nakoniec zľahka primiešame bielka vyšľahané so štipkou soli. Bielka sa najlepšie šľahajú ak sú studené.

Cesto opatrne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie o priemere zhruba 38cm. Dáme piecť na 180°C, 15 – 18 minút. Opatrne po upečení stiahneme papier na pečenie a zrolujeme do kuchynskej utierky. Necháme vychladnúť.

Jahody si umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Podlejeme trochou vody a dusíme do mäkka. Pridáme trochu prášku agar želatíny a miešame do zhustnutia džemu. Necháme trochu vychladnúť a rozotrieme na roládu.

Plechovku kokosového mlieka dáme vopred na noc stuhnúť do chladničky. Vyberieme len hustú časť  a zmixujeme do tuhej šľahačky, dáme na chvíľu do mrazničky alebo chladničky ešte stuhnúť.  Potom opäť rozotrieme na jahodovú vrstvu a pridáme pár čerstvých na drobno nakrájaných jahôd, nie veľa. Opatrne zrolujeme do fólie a dáme schladiť na noc do chladničky.

Kokosovej šľahačky je skutočne dosť, radšej si nejakú časť odložte do pohárov na dezert. Roláda bola neuveriteľne lahodná a v spojení kokosovej šľahačky a jahôd dokonalá. Cesto sa pri rolovaní vôbec netrhalo.

U nás doma presladené koláče nemáme moc radi a preto do jahôd som už žiaden cukor nepridávala. Zaručene vám táto skvelá roláda bude moc chutiť.   

S láskou k pečeniu Silvia 

Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií.   

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články