-4.9 C
Nitra
pondelok, 6 februára, 2023

Teta Marta z Veľkého Kýru: Jej vianočné medovníky vám doslova vyrazia dych!

Nikto jej inak nepovie, len teta Marta. Marta Dobrotková z Veľkého Kýru už dlhé roky pečie pred Vianocami medovníky, na ktorých si jej priaznivci idú oči vyočiť. Nejde o však o typické vianočné pečivo, ktoré skončí po sviatočnej večeri v žalúdku, ale o medovníkové dekorácie, ktoré potešia ako výzdoba každú vašu návštevu.

Teta Marta z Veľkého Kýru: Jej vianočné medovníky vám doslova vyrazia dych!
Jednoducho: Teta Marta

 “Medovníky som sa naučila piecť úplne sama,” prezradila nám teta Marta. “Voľakedy vychádzal časopis Dorka a tam ma zaujali medovníky, ktoré v tom čase zdobili len jednoduché čiarky a bodky. A tak som si povedala, že to vyskúšam aj ja. Bol tam dokonca aj recept na cesto, nuž som si ho zamiesila a podľa návodu v časopise som upiekla prvé medovníky, ktoré som aj ozdobila obyčajnou bielou polevou.”

Nádherný Červený Kameň má čosi, čo nemá nikto. V jeho okolí nájdete ďalších šesť hradov a zámkov!

Teta Marta z Veľkého Kýru: Jej vianočné medovníky vám doslova vyrazia dych!
Klasický medovník je u nás stále obľúbený

Teta Marta spomína, že to boli náročné začiatky, ale práca s medovníkovým cestom ju nadchla a úplne jej podľahla. “Začalo ma to skutočne  baviť, a tak ma postupne oslovili kamarátky, či by som im niečo neupiekla. Vo voľnom čase som teda piekla prvé domčeky, ovečky, svietniky, jednoducho, o čo mal kto záujem. Nie som typický medovnikár, moje medovníky sú dekoračné, hoci zjesť sa ich netreba báť,” zasmeje sa teta Marta.

Matys Rózsa: Neuveríte, ale tu na Malom Dunaji môžete vidieť aj páva

“Všetko je totiž vyrobené z klasického cesta a zdobené polevami farbenými potravinárskymi farbami. Rozdiel je len v tom, že moje malé medovníkové diela stoja na stole aj niekoľko dní, alebo visia na vianočnom stromčeku, takže na ne napadá, napríklad, prach. Takže, sú skôr na ozdobu.”

Teta Marta z Veľkého Kýru: Jej vianočné medovníky vám doslova vyrazia dych!
Medovníková dóza

Zaujímalo nás, ako vlastne vzniká takéto medovníkové dielo, pretože, iste nám dajú gazdinky za pravdu, upiecť medovník naozaj nie je len tak. Tá, ktorá to vyskúšala, vie, o čom hovoríme. „Nič si vopred nekreslím, jednoducho si sadnem a idem na to. V hlave mám nápad a len sa do neho pustím,“ dozvedáme sa.

Maťo Ďurinda z legendárnej TUBLATANKY: Nitru mi pripomínajú staré fotky s milovanou mamou

“Inšpirujem sa na rôznych stránkach, realizujem vlastné nápady, farebnosť. A najmä, vždy skúšam niečo nové, čo som ešte nerobila. Treba na to len fantáziu a odvahu.“ A ako teta Marta hneď dodá, pevnú ruku. “Neexistujú žiadne finty ako na to, jednoducho to treba skúsiť a mať dostatok trpezlivosti.”

Teta Marta z Veľkého Kýru: Jej vianočné medovníky vám doslova vyrazia dych!
Vianočné medovníkové dekorácie

Ak si pozriete prácu tety Marty, určite vás zaujme aj farebnosť medovníkov a nielen rôzne tvary, ale i vzory. “Všetko sú to potravinové farby, netreba sa ich báť. Kedysi som robila na medovníky iba kakaové cesto, na ktorej krásne vynikla biela poleva. Takéto klasické medovníky naozaj nič neprekoná. Dnes už robím aj bledšie cestá, na ktoré doslova maľujem farebnými polevami. Na domčeky či kostolíky si miešam tzv. beztukové cesto, ktoré kedysi robili naše staré mamy a vydržalo v komore aj niekoľko mesiacov. Je to tvrdé cesto, na ktoré sa výborne maľuje, drží tvar, no netreba sa báť, pretože po niekoľkých týždňoch zmäkne,” dozvedáme sa. Práve z takéhoto cesta teta Marta modeluje rôzne domčeky, svietniky, kostolíky, jednoducho všetko, čo má zdobiť vianočný stôl niekoľko týždňov. “Poleva na takomto medovníku vydrží ja niekoľko rokov, neolúpe sa.”

Roland Rocher: Písanie je forma pokory. Ak chcete dať veci von a zasiahnuť pritom hĺbku, musíte v sebe i veľa spracovávať

Teta Marta z Veľkého Kýru: Jej vianočné medovníky vám doslova vyrazia dych!
Tzv. cibuľový vzor sa bola teta Marta priučiť u regionálnej medovnikárky Alžbety Knapovej z Kremnice

Každá gazdinka vie, že pripraviť si polevu nie je jednoduché. Jedna tečie, iná sa vysuší… “Žiadna špeciálna poleva neexistuje,” zasmeje sa teta Marta. “Je to vždy obyčajný vajíčkový bielok vyšľahaný cukrom. Presnejšie, vymiešaný, aby sa v ňom netvorili vzduchové bublinky. Používam púdrový práškový cukor a princíp miešania je jednoduchý. Na jeden bielok ide asi 180 gramov cukru, no musíte odhadnúť, kedy je poleva ideálna. Nesmie sa roztekať a musí držať tvar. Najľahšie si to vyskúšate, ak urobíte polevou bodku, ak sa nerozteká, môžete zdobiť.”

Ján Hubinský: Len v spomalenom zábere z filmu uvidíme, čo všetko sa tu naozaj deje

Teta Marta z Veľkého Kýru: Jej vianočné medovníky vám doslova vyrazia dych!
Jej prácu si môžete pozrieť aj na facebooku Handmade by teta Marta

Medovník sa upečie, no zdobiť sa nesmie hneď, musí pár dní na vzduchu odstáť. “Určite sa to nedá urobiť všetko naraz, všetko má svoju postupnosť a chce to čas,” pokračuje teta Marta. “Pred Vianocami u nás pomáha pri pečení medovníkov doslova celá rodina. Aj syn s manželom, musia miešať aj polevu, “ zasmeje sa teta Marta. Aj takto doma vedia, že už na dvere klopú Vianoce.

Teta Marta z Veľkého Kýru: Jej vianočné medovníky vám doslova vyrazia dych!
Vianoce

Rebel Becík ako starosta bojoval proti „mocným“ za Slovákov, aj za Ivermectin. Aký bude župan?

Čítajte na druhej strane: Vyskúšajte recept tety Marty na medovníkové cesto:

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články