Jablkový koláč – bezlepkový
recept dodala Gabriela Šatková
Potrebujeme:
200 g masla (rozpustiť)
4 jablká (nastrúhať + osladiť podľa chuti a pridať 1 škoricový cukor)
80 g bezlepkovej múky (Liana)
120 g mandľovej múky
3 vajcia
¾ hrnčeka trstinového cukru
8 g prášku do pečiva
štipka soli
Vymiešame celé vajcia s cukrom, pridáme múku premiešanú s práškom do pečiva (ak je cesto husté pridáme trochu teplej vody), vlažné maslo. Tortovú formu vymastíme maslom (môžeme použiť aj papier na pečenie). Posypeme trstinovým cukrom, navrstvíme jablká a nalejeme cesto.
Pečieme na 180°C asi jednu hodinu, prípadne i viac (v závislosti od rúry). Cesto kontrolujeme špajdľou, aby nebolo tekuté.
Necháme vychladnúť a následne preklopíme. Môžeme podávať so šľahačkou.
Ak máte zaujímavý recept aj vy, pošlite nám ho spolu s foto na redakcia@nitranoviny.sk