28.1 C
Nitra
piatok, 20 mája, 2022

Nie všetky sladkosti v mikulášskom balíčku musia byť nezdravé

Nie všetky sladkosti v mikulášskom balíčku musia byť nezdravé. Nachádzať by sa v ňom mali čokolády s vysokým obsahom kakaa či gumené cukríky, ktoré sú zdrojom kolagénu, uviedla pre TASR vedúca odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave Zuzana Klinčáková.

Pripomenula, že sladkosti a sladené nápoje sú nevhodné na  každodennú konzumáciu. „Spôsobujú zvýšenú kazivosť zubov a priberanie, čo vedie k obezite. Sladkosti deťom nemôžeme úplne zakazovať, pretože organizmus potrebuje aj rýchle kalórie,“ uviedla.  
      Preferovať podľa odborníčky treba výrobky z tmavej horkej čokolády, ktorá obsahuje antioxidačne pôsobiace polyfenoly významné  v prevencii tzv. civilizačných ochorení. Fenyletylamín zasa zvyšuje pozornosť, podporuje aktivitu a potláča depresiu. Významný je podľa Klinčákovej aj obsah minerálnych látok, akými sú horčík, fosfor, vápnik, železo či draslík, ktoré takéto čokolády obsahujú.

Nie všetky sladkosti v mikulášskom balíčku musia byť nezdravé
Foto: lalalukids.com NN

Potešia aj sladkosti typu cereálnych tyčiniek, ktoré sú sladké a zároveň prospešné pre zdravie. Okrem čerstvého ovocia, ktoré by malo byť základom každého balíčka, je podľa odborníčky zdravé a obľúbené aj sušené ovocie. „Netreba sa báť orieškov a orechov, ktoré obsahujú omega-3-mastné kyseliny. Pôsobia pozitívne na mozog a cievy,“ povedala.

Sušené ovocie zasa dodá do organizmu prospešné látky ako vápnik, horčík, zinok a železo. Medzi takéto patria aj pre vianočný čas typické datle a figy.
      „Keksíky a rôzne druhy napolitánok sú menej vhodné,“ radí odborníčka z bratislavského RÚVZ. Poukázala na to, že obsahujú prázdne kalórie a sú vyrábané z nekvalitných margarínov. Lepšími pochúťkami sú rôzne bio keksíky vyrobené z celozrnnej múky a semiačok.

Symbolickou súčasťou balíčka by mali byť aj rôzne orechy  a oriešky. Tie majú mnoho pozitívnych nutričných vlastností, sú zdrojom zdraviu prospešných nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, vitamínov a mnohých minerálov. Okrem domácich vlašských orechov a lieskovcov sú obľúbené kešu oriešky, para orechy a hlavne arašidy.
      Tu však Klinčáková upozorňuje, že orechy patria k najčastejším potravinovým alergénom. „To musia mať na zreteli osoby, u ktorých sa už potravinová alergia prejavila. Orechy sa neodporúčajú dávať jesť malým deťom z dôvodu možnej alergizácie, ale aj z bezpečnostného dôvodu udusenia,“ uzavrela.

Zdroj: TASR

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články