12.1 C
Nitra
streda, 10 apríla, 2024

Kávové brownie /bez lepku, bez múky, bez laktózy/

Pre milovníkov kávy mám úžasný recept v spojení s horkou čokoládou a kokosovou múkou. Bezlepkáči, tento kávový koláč vám rozhodne zachutí a poteší vaše chuťové bunky  🙂

Ja osobne kávu už nepijem viac ako 4 roky, no rozhodne som si nenechala ujsť kúsok koláča v tomto opojení vône, čerstvo zomletej kávy.

V každom recepte sa snažím nahradiť určité suroviny, aby k receptu mal prístup každý, kto netrpí žiadnou intoleranciou na potraviny. Kokosová múka svojou chuťou a vôňou je perfektná pri pečení a varení.

Má veľmi nízky obsah cukrov, sacharidov a kalórií. Zlepšuje trávenie a má nízky glykemický index. Je bohatá na vlákninu, proteíny a množstvo ďalších živín. Lyofilizované ovocie sušené mrazom, dostanete dnes už skoro v každom obchodnom reťazci. Maliny majú úžasnú kyselkavú chuť.

Kávové brownie /bez lepku, bez múky, bez laktózy/
Je skutočne báječný, kto miluje kávu príde si na svoje.

Doba pečenia/ 180°C, 30 minút

Suroviny

Cesto

4ks vajíčka

50g vegan rozpustené maslo  / náhrada- klasické maslo/

3PL trstinová melasa

150ml kokosové mlieko v plechovke light  / hustejšia konzistencia/

50g bio kakao s nízkym obsahom tuku a cukru  / výber je na vás /

2 krát klasické väčšie silné kvalitné espresso 

 100g 70 – 80% vegan horká čokoláda  / náhrada – klasická horká čokoláda/

7 – 8PL kokosová múka

lyofilizované maliny   / sušené mrazom/

Postup

Vajíčka s trstinovou melasou  vymiešame mixérom, pridáme postupne rozpustené maslo a mlieko v plechovke. 

Do cesta si urobíme dve klasické silnejšie espressá,  Ja používam doma kávovar. Klasické espresso, nikdy nie je až po vrch šálky, nezabúdajte. Určite neodporúčam granulovanú zaliatu kávu. 

Pridáme postupne kakao, rozpustenú trochu vychladenú čokoládu a nakoniec pridajte po lyžiciach kokosovú múku. Cesto musí mať hustejšiu konzistenciu. Môžete si  do cesta ešte pridať trochu lyofilizovaných malín. 

Ak zvolíte iné sladidlo do brownie, môže sa líšiť inou chuťou. Trstinová melasa má svoju typickú farbu, chuť a vôňu. Cesto vlejeme  na 28cm plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť na 180°C, 30 minút.

Vychutnajte si jeseň: Kakaový koláč s tekvicovou plnkou

Po upečení nechať úplne vychladnúť  a až potom môžete krájať.  Je skutočne báječný, kto miluje kávu príde si na svoje. Ja som na vrch brownie pridala ešte rozdrvené lyofilizované maliny, v spojení s čokoládou dokonalé. 

Ak sa rozhodnete v recepte použiť iné sladidlo miesto trstinovej melasy, chuť koláčika sa môže odlišovať.  

S láskou k pečeniu Silvia

Dodatok – kokosové mlieko v plechovke light, som použila modré balenie Lidl     

Vegan maslo – Alsan alebo Rama

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články