13.1 C
Nitra
utorok, 16 apríla, 2024

Vychutnajte si jeseň: Kakaový koláč s tekvicovou plnkou

Ešte stále je obdobie tekvíc a tak aj v tomto recepte, chuť tekvice rozhodne chýbať nebude. Tentokrát som ju zvolila do sladkej náplne.

Väčšinou do pečenia sladkých koláčov používam tekvicu hokkaido alebo muškátovú tekvicu. Ak si všimnete v recepte, tak som sa snažila použiť čo najmenej sladidla. Banán s agáve sirupom dodali cestu sladučkú chuť. Do náplne som použila hokkaido tekvicu spolu so sušeným ovocím. Sušené ovocie taktiež obsahuje dosť cukru.

Koláčik je obalený v horkej čokoláde a svojou chuťou obohatil výrazné zakončenie. Nám tento typ koláčika doma pripomínal Sacher tortu 🙂 s netypickou náplňou tekvice a sušeného ovocia. Rozhodne vám odporúčam tento typ receptu vyskúšať. Horkú čokoládu si môžete zvoliť aj podľa vlastného uváženia možností a výberu. Koláčik je bez lepku a laktózy.

Vychutnajte si jeseň: Kakaový koláč s tekvicovou plnkou
Kakaový koláčik s tekvicovou plnkou

Doba pečenia / 180°C, 15 – 20 minút

Cesto /budeme potrebovať dvakrát /

Suroviny na jedno cesto

1 ks prezretý banán

3ks vajíčka

2 PL bio kakao s nízkym obsahom tuku a cukru  / vlastný výber /

100 g ovsená múka bez lepku

1 čl jedlá sóda /  alebo prášok do pečiva bez fosfátu /

1 PL Agáve sirup

3 PL horúca voda

Plnka

50 g sušené ďatle

50 sušené hrozienka

menšia  polovica tekvica hokkaido  / približne 500 – 700g /

Vrch

200 g  86% kvalitná horká čokoláda

100 – 150ml kokosová smotana

 Postup

Žĺtky a bielka si oddelíme. Žĺtky si vymiešame s banánom pekne do peny, pridáme ostatné suroviny. Nakoniec vymiešame  bielka so štipkou soli a zľahka primiešame do cesta.

Cesto vlejeme do 23 cm okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 180°C, 15 – 20 minút. Nezabudnite potrebujete dve cestá upiecť. Sušené ďatle a hrozienka si musíte vopred namočiť do vody aspoň na pol hodinku alebo ich sparíte. Tekvicu hokkaido umyjeme, nakrájate so šupkou a upečiete v rúre na 180°C, 15 minút. Všetko spolu zmixujete na kašu a máte hotovú plnku.

Na vrch koláča si zohrejeme kokosovú smotanu a postupne do nej pridávame nalámanú čokoládu, miešame pokiaľ nám vznikne hustá  poleva. Celý koláč aj boky potrieme čokoládovou polevou a dáme do chladničky stuhnúť.

Nám doma tento koláč pripomínal Sacher tortu, bol skutočne báječný chuťovo.                                      

S láskou k pečeniu Silvia

Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií. 

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články