19.1 C
Nitra
štvrtok, 11 apríla, 2024

Gastrosektor: Opatrenia musia byť konzultované a spustené s pandemickou pomocou

Pri príprave nových protipandemických opatrení štát znova spôsobil medzi prevádzkovateľmi gastrozariadení chaos a neistotu. Gastrosektor pritom už počas prvých dvoch vĺn pandémie upozorňoval predstaviteľov štátu a úradov, aby rozhodnutia, ktoré sa týkajú jeho obmedzovania v kritickej situácii na hranici prežitia, komunikoval s predstihom a zapájal sektor do ich prípravy. Pre TASR to v piatok uviedli predstavitelia gastrosektora.

Gastrosektor: Opatrenia musia byť konzultované a spustené s pandemickou pomocou
foto&. freepick, ilustračné


      
      Podľa generálneho manažéra Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Mareka Harbuľáka je takéto pripravovanie protipandemických opatrení neudržateľné a nemôže byť funkčné.      
      „Všetkých zodpovedných niekoľko mesiacov vyzývame, aby s nami komunikovali a nerobili rozhodnutia od stola. Tie sú potom často nerealizovateľné alebo sa rušia a v konečnom dôsledku spôsobujú chaos, ktorým odrádzajú turistov i zákazníkov prevádzok. Cestovný ruch je na kolenách, medziročne Slovensko navštívilo o 77 % turistov menej a oproti roku 2019 je to dokonca o 89 % menej. To sú dôsledky prijatých opatrení zo strany štátu. Vyzývame preto politikov, poslancov, ale aj vládu, aby návrhy opatrení najprv prekonzultovali so zasiahnutými sektormi a do praxe ich zaviedli až následne,“ povedal Harbuľák.
      „Vláda realizuje opatrenia na zamedzenie vstupu do prevádzok a na podujatia, lenže ruka v ruke s tým musí zavádzať aj pomoc gastroprevádzkam v tretej vlne. Stále nevieme, na základe akých faktov štát nepristúpil k dočasnému zníženiu DPH. Stále nie sú doriešené pandemické pomoci za apríl a máj. Ako podnikatelia zamestnávajúci ľudí, platiaci dane a odvody očakávame, že štát konečne zavedie komplexný prístup pri vytváraní nových opatrení. Pri jeho tvorbe jednoducho musí komunikovať s postihnutými a predstaviť aj spôsoby pomocí. Len tak je možné zvládnuť pandémiu a zároveň nezanechať po nej doslova zlikvidované malé, stredné a rodinné podniky po celom Slovensku,“ zdôraznil Oto Kóňa z iniciatívy Pomáhame si – gastro v korone.
      Platforma #StáleMámeChuť združuje 14 kľúčových združení a iniciatív podnikateľov a dodávateľov v gastrosektore na Slovensku.

Zdroj: TASR

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články