16.1 C
Nitra
pondelok, 5 júna, 2023

Bezlepkový makovo – slivkový koláč (bez laktózy)

Jeseň nám už klope na dvere a tak som sa rozhodla upiecť skvelý koláčik v kombinácii so slivkami. Toto obdobie si ani nevieme predstaviť bez tohto šťavnatého ovocia.

Milovníci maku a sliviek, tento recept vás rozhodne osloví svojou čarovnou chuťou.  Táto kombinácia je skutočne skvelá, mletý mak, slivky, horká čokoláda, nič nemôžete pokaziť. Koláčik je skutočne šťavnatý a sladučký so slivkami.

Toto krásne podlhovasté modré ovocie obsahuje všetky vitamíny skupiny B, okrem iných benefitov. Slivky sú výborné na podporu trávenia a dokonca prospievajú pri zvýšení stresov. Rozhodne si nenechajte utiecť tento sladký recept a zábavu pri pečení..

Bezlepkový makovo - slivkový koláč (bez laktózy)

Doba pečenia/ 180°C, 30 minút

Suroviny/Cesto

3ks vajíčka

50g kokosový cukor

1PL čierne kakao  / môžete použiť aj tmavé kakao /

100ml kokosové mlieko

50ml kokosový olej

120g mletý mak

1čl prášok do pečiva bez fosfátu

70g ryžová celozrnná hladká múka

4ks väčšie slivky

Druhá vrstva/ slivkový domáci džem

600g slivky

kokosový cukor / množstvo záleží od kyslosti sliviek /

Letný quinoa koláč s marhuľami (bez lepku a laktózy)

Postup

Slivky si nakrájame a trochu zmixujeme. Pridáme do hrnca aj s kokosovým cukrom, privedieme k varu. Teplotu po chvíli znížime a varíme na miernom ohni približne dve hodiny. Občas džem premiešame, aby sa nám nepripálil. Vlejeme do sklennej nádoby a dáme do chladničky. Sladenie nechám na vás, záleží od kyslosti sliviek.  

Vrchná vrstva

150ml mandľová smotana     / kokosová smotana /

100g 85% kvalitná horká čokoláda

Bezlepkový makovo - slivkový koláč (bez laktózy)

Postup

Vajíčka si oddelíme a žĺtka s cukrom vymiešame do peny. Postupne pridávame olej, mlieko,  kakao a ostatné suroviny. Nakoniec primiešame zľahka bielka vyšľahané so štipkou soli.

Cesto vlejeme a uhladíme do štvorcovej formy vystlanej papierom na pečenie, približne o priemere 17 až 20cm. Na vrch koláčika poukladáme slivky za sebou, nakrájané na mesiačiky.

Trochu ich pritlačíme do cesta. Koláčik dáme piecť na 180°C, 30 minút a necháme úplne vychladnúť. Ďalšia vrstva, pridáme domáci slivkový džem a potrieme ním celý vrch koláčika. Nakoniec si privedieme k varu mandľovú smotanu, dáme bokom a rozpustíme v nej horkú čokoládu.

Vymiešame hustú polevu a opatrne rozotrieme po slivkovom džeme. Dáme aspoň na dve hodiny stuhnúť koláčik do chladničky. Pred konzumáciou nechajte chvíľu odstáť pri izbovej teplote. Tento koláčik si určite zamilujete, šťavnatý a úžasný v kombinácii so slivkami.   

S láskou k pečeniu Silvia

Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií. 

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články