Možno aj vy máte skúsenosti so zberom a spracovaním medvedieho cesnaku, ktorého sezóna práve v týchto dňoch začína naplno.
Medvedí cesnak (Allium ursinum) z čeľade cibuľovitej, nájdeme v listnatých a lužných lesoch. Jeho sezóna je však krátka – trvá dva mesiace v roku. Vyskytuje sa obyčajne na veľkých plochách v súvislých zelených kobercoch.
Zbierame jeho listy, ktoré majú silnú cesnakovú arómu a sú výborným zdrojom vitamínov B a C, alicínu, flavonoidov, jódu a ďalších dôležitých látok.
Medvedí cesnak podporuje trávenie a vyprázdňovanie, má silné antibiotické a antibakteriálne účinky. Pomáha aj pri žalúdočných problémoch, pri vysokom krvnom tlaku, liečbe astmy, či posilnení imunity. Zbierame vždy len jeho zdravé a mladé listy, ktoré konzumujeme čerstvé, vieme ich použiť v polievke, šaláte. Medvedí cesnak sa neodporúča sušiť, lebo stráca väčšinu prospešných látok.
V tých dňoch medvedí cesnak nazbierate v parku v Novej Vsi nad Žitavou, alebo v Hlohovci.
Rešpektujte pritom pravidlá a nedevastujte prírodu, aby ste na medvedí cesnak mohli ísť opäť o rok.