10.4 C
Nitra
štvrtok, 11 apríla, 2024

Vladimír Kóša: Najlepšia rybačka, akú kedy môžete zažiť

V týchto dňoch prebieha na jazere v Ivanke pri Nitre celoslovenská súťaž v rybárčení CARP CUP BRANČ GERGELOVA’ 2023. Usporiadala ju miestna organizácia Slovenského rybárskeho zväzu v Nitre, ktorej predsedom obvodu č. 2 je Vladimír KÓŠA. A práve jemu sme položili pár zvedavých otázok.

Vladimír Kóša: Najlepšia rybačka, akú kedy môžete zažiť
Vášnivý rybár Vladimír Kóša

Aká je história tzv. Ivanskeho jazera (Branč – Gergelová), kde sa preteky konajú?  

Toto jazero, pokiaľ si pamätám, patrí rybárskemu zväzu. Keďže sme jeho členovia – SRZ Nitra, máme ho v správe a pred rokmi sme si ho začali budovať a zveľaďovať. Robili sme príjazdové cesty, aby sa sem dalo dostať, lebo mnohí si určite budú pamätať, že tu okolo jazera bolo len blato a mláky. Všetko sme robili svojpomocne. Voľakedy sa tu ťažil štrk, tak vzniklo jazero a teraz ho obhospodarujeme. Rybári tu dnes majú krásny prístup, je tu veľmi pekná voda, jazero je kvalitne zarybnené aj vďaka nášmu hospodárovi Andrejovi Píšovi.

Vladimír Kóša: Najlepšia rybačka, akú kedy môžete zažiť
Ivanske jazero, Branč – Gergelová

Aké je veľké toto jazero?

Jazero má rozlohu asi 18 hektárov, je to naozaj dosť. Je tu veľa poloostrovov, ostrovov, rôznych zákutí a ľudia sem radi chodia. Nielen rybári, ale aj bežní ľudia na víkendové prechádzky so psami, deťmi. Je to tu naozaj veľmi pekné. Samozrejme, aj nerybári sa tu však musia vedieť správať a dodržiavať naše pravidlá.

To znamená ako?

Na prechádzky, ako som už spomenul, môže prísť každý, ale platí, že nerybári tu nemôžu stanovať, zakladať ohne a nechávať po sebe neporiadok, odpadky. My sa tu snažíme udržiavať poriadok a to vyžadujeme od každého návštevníka. Musím však povedať a poďakovať všetkým, že sa to časom naučili a odpadky tu skutočne nájdeme len málokedy.

Vladimír Kóša: Najlepšia rybačka, akú kedy môžete zažiť
Organizačný tím, v strede hlavný hospodár Andrej Píš.

Aké ryby tu môžu rybári chytiť?

Takže, v tejto vode sa nachádzajú skoro všetky slovenské ryby, ktoré sú u nás obľúbené, hlavne kapor. Loviť sa tu tiež dá amur, sumec, ostrieže, pleskáče. Máme tu viac druhov rýb, ktoré bežný rybár môže chytiť, a je ich tu skutočne dosť. Už som spomínal, že máme veľmi dobrého hospodára, ktorý sa o vodu a ryby naozaj kvalitne stará.

Kto môže prísť do Ivanky na rybačku?

Toto nie je zväzová voda, chytať ryby tu môžu len členovia SRZ Nitra. Ročne však poskytujeme pätnásť hosťovačiek. Ak si tu chce niekto chytiť rybu len občas, víkendovo, žiaľ, musím ho sklamať, u nás to nejde. Áno, veľa ľudí by sem radi prišlo len tak na víkend, ale potom by sme riskovali, že by bolo jazero preplnené a to naši rybári radi nemajú. Navyše, takto vieme udržiavať poriadok okolo jazera, a vieme, kto sem chodí, v podstate sa už medzi sebou poznáme.

Vladimír Kóša: Najlepšia rybačka, akú kedy môžete zažiť
Zo súťaže, foto Jakub Hanus

Sú rybári tichí blázni? 🙂

Viete čo, veru sa to hovorí 🙂 Ale niekedy je to veru aj naopak, vedia byť poriadne hluční a vyrušujú tu svojich susedov – rybárov. Ale napokon to vždy medzi sebou nejako doriešia 🙂

Poznám mnohých rybárov, ktorí však ryby nejedia. Vy ste na tom ako?

Ja ich milujem, môjho syna som učil rybárčeniu od troch rokov a je veľmi vášnivý rybár, teraz má 22. Ale tiež je taký rybár, chytí rybu, pobozká ju a pustí naspäť do vody. Domov donesie rybu až vtedy, keď ho o to požiada moja manželka, aby bola na obed 🙂 Sám som vášnivý rybár, ryby mám rád, ale neznamená to, že ich musím mať na stole každý týždeň. Do roka ich so synom nachytáme aj dvesto, ale domov donesieme tak šesť rýb za rok. A sme spokojní.

Vladimír Kóša: Najlepšia rybačka, akú kedy môžete zažiť
Zo súťaže, foto: Jakub Hanus

Máte nejaký obľúbený rybársky recept, ktorý by sme mohli vyskúšať?

Ja ryby zvyčajne údim, pripravím si nálev, do vody dám bobkový list, čierne korenie, ostatné podľa chuti, prevarím, nechám vychladnúť a potom do toho ryby naukladám. Nedávno som takto robil pstruhy. Na druhý deň z nálevu ryby vyberiem, usuším a vyúdim. Sú fantastické. Takto sa dá údiť aj kapor, ale treba ho v náleve nechať dlhšie. Vynikajúce je aj rybacie halászlé, treba si urobiť poriadny vývar, aj z hlavy, kde je viac druhov chutí mäsa, vývar precediť, a potom do toho vložiť rybacie podkovičky. Tie obaľujeme v múke s červenou paprikou, povariť asi sedem minút aj je to. Do vývaru, samozrejme, patria aj nejaké paradajky, paprika, a dochutiť podľa chuti.

Neodpustím si ešte jednu otázočku, drhli ste sa už kosťou ? 🙂

No neuveríte, ale áno. Minulý rok sa mi to stalo, lebo tú rybu treba vedieť aj jesť. 🙂 Jedna sa mi zapichla do koreňa jazyka, bolo to veľmi nepríjemné, ale nepomôže vám pritom nič, ani voda, ani vodka 🙂 Treba si dať suchý chleba a poriadne ho prežuvať. Toto je rada nad zlato a treba na ňu myslieť, ak by sa niekomu takáto nepríjemnosť stala.


Mimochodom, rybárske preteky CARP CUP BRANČ GERGELOVA’ 2023 sa konajú do pondelka 8. mája 2023. Viac info nájdete na stránke SRZ Nitra (facebook).

Pýtala Hena Ďurovová

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Prihlásiť sa na odber
Upozorniť na
0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre

Prečítajte si tiež

Najnovšie články

0
Komentujte a vyjadrite svoj názor.x