23.1 C
Nitra
piatok, 12 apríla, 2024

Vyskúšajte fantastický arašidový koláč s jablkami

Arašidový koláč s jablkami (bez lepku, bez cukru, bez laktózy)

V tomto koláčiku som zvolila opäť zdravšie sladenie s ovocím. Banány sú skutočne dosť sladulinké a cesto parádne osladia. V zimnom období používam banány zriedka a to iba pri sladení koláčikov. Tropické ovocie nám v zimnom období organizmus dosť ochladzuje a preto by sme sa mali tomu, čo najviac vyhýbať.  Naopak, kombináciu pečenia s rôznymi druhmi orechov, veľmi zbožňujem. Orechy sú zdrojom bielkovín, zdravých tukov, minerálnych látok a vitamínov. Sú zdravým zdrojom omega 3 mastných kyselín a preto by nemali v našom každodennom jedálničku chýbať.  U nás doma v zimnom období, si vždy doprajeme na raňajky teplú ovsenú kašu so zdravými semienkami, orechami alebo orechovým maslom s trochou škorice. V tomto recepte som zvolila arašidovú múku a výborne ladí so všetkými surovinami.  Budem sa tešiť, ak opäť vyskúšate môj jeden z ďalších receptov a objavíte niečo nové.

S láskou k pečeniu Silvia 

Vyskúšajte fantastický arašidový koláč s jablkami

Doba pečenia/ 180°C, 50 minút

Suroviny/

Cesto/

3 vajíčka

1ks banán

80 – 100g rozpustené kvalitné vegan maslo   / náhrada – klasické maslo – ak netrpíte intoleranciou /

150ml kokosové mlieko

Makový koláč s upečenými hruškami

200g arašidová múka  / mleté nesolené arašidy zomleté na jemno/

50g ovsená múka bez lepku

1čl cejlónska škorica

1čj jedlá sóda

1ks menší badián, muškátový orech

2ks jablká

Vrch/

1ks plechovka husté kokosové mlieko – krém

limetka

jačmenný slad

Vyskúšajte fantastický arašidový koláč s jablkami

Postup/

Vajíčka si oddelíme a žĺtka vymiešame s roztlačeným banánom do penista. Pridáme rozpustené maslo, kokosové mlieko a postupne ostatné suché suroviny. Arašidovú múku dosiahneme mletím úplne na jemno vo viac výkonnom mixéry, taktiež si ju môžete zakúpiť v zdravom obchode. Nastrúhame trochu do cesta muškátového orechu a badián zomelieme na jemno.  Nakoniec do cesta primiešame zľahka vyšľahané bielka so štipkou soli a nastrúhané, ošúpané dve jablká. Cesto vlejeme do 18cm formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 180°C, zhruba 50 minút. Koláč necháme úplne vychladnúť.  Na vrch koláča si vymiešame hustú smotanu. Vopred na noc dáme plechovku kokosového mlieka do chladničky a na druhý deň vyberieme hustú časť s trochou vody z plechovky. Vymiešame riadne do tuha kokosovú smotanu, pridáme trochu limetkovej šťavy a sladidla. Sladidlo si môžete zvoliť podľa seba, aké máte radi. Smotanový vrch je tak chutný, že sladidlo nebude možno ani potrebné. Vrch koláčika môžete poprášiť trochou mletej škorice. Koláčik je veľmi šťavnatý a vlhkejší, spojenie chutí je dokonalé s kokosovou smotanou na vrchu.

Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií. 

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články