12 C
Nitra
streda, 10 apríla, 2024

Raw dezert kávové zrná (bez lepku, bez laktózy, bez múky, bez cukru)

Opäť niečo pre milovníkov kávy, tomuto receptu je ťažko odolať 🙂 Táto kombinácia chutí ma skutočne nesklamala. Pri tomto recepte som použila sladenie so sušenými ďatlami. Sú skvelým zdrojom vlákniny, draslíka, chlóru, železa a vitamínov B. Ak sa chcete vyhnúť rafinovaným cukrom, sušené ďatle sú veľmi dobrou voľbou pri pečení a sladení koláčov. Navyše, ovsené vločky spolu s kešu orechmi sú skvelou kombináciou pri raw dezertoch. Jedno kávové zrno vás neuveriteľne zasýti 🙂

Raw dezert kávové zrná (bez lepku, bez laktózy, bez múky, bez cukru)
Raw dezert kávové zrná

Dosť často si pripravujem takéto raw dezerty v podobe tyčiniek alebo guľôčok, na dlhšie túry v prírode. Pri raw dezertoch je výhoda, že príprava nie je nikdy náročná.

Viac Silviiných receptov si pozrite tu.

Suroviny

200g sušené ďatle

200g kešu orechy

1 malinké silné espresso  / 30ml /

160g ovsené mleté vločky bez lepku  / ak netrpíte intoleranciou môžete použiť aj celozrnné vločky /

8PL  veľkých lyžíc ďatlovej vody

Vrch

200g 72% horká kvalitná čokoláda

1PL kokosový olej

2 – 3 čl mletá kvalitná zrnková káva

Postup

Sušené ďatle si zalejeme vriacou vodou a necháme minimálne dve hodiny odstáť. Kešu orechy taktiež zalejeme vriacou vodou a necháme tiež dve hodiny odstáť, aby nám zmäkli. Po dvoch hodinách sušené ďatle zmixujeme na kašu aj s 8 veľkých lyžíc ďatlovej vody, v ktorej sme mali namočené ďatle.

Z kešu orechov zlejeme vodu a taktiež zmixujeme spolu s malinkým espressom na kašu. Všetko dáme do misky, pridáme ovsené  mleté vločky a vypracujeme cesto. Cesto dáme viac stuhnúť do chladničky približne  na 4 hodiny.

Zelená roláda s KIWI, pečte bez lepku

Neskôr si vždy z cesta odoberieme a tvarujeme guľôčky, v strede jemne stlačíme pozdĺžne špajdlou. Vytvarujeme zrnko kávy. Horkú čokoládu aj s kokosovým olejom si rozpustíme nad parou v miske a pridáme mletú kávu. Zrnká obaľujeme v čokoláde, poukladáme na papier na pečenie. Dáme  stuhnúť na celú noc do chladničky.

Sú neuveriteľne báječné a nie sú prehnane presladené. Tento recept sme si doma veľmi obľúbili, kávové vegan zrná vám budú skutočne chutnať. Ak nemáte k dispozícii doma kávovar, stačí ak si zalejete a uvaríte malinké silné espresso.   

Verím, že tento recept vás zaujal a že do Nového roka 2023 vstúpime s tou správnou náladou.

S láskou k pečeniu Silvia 

Sledujte ma aj na instagrame, dozviete sa viac.   

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články