9.2 C
Nitra
utorok, 16 apríla, 2024

Netradičná jesenná pochúťka: Tekvicový tart s čokoládou a karamelom

Máte radi tekvicu a domáci karamel? Tak tentokrát mám pre vás úžasný jesenný krémový koláčik, so sladkou tekvicou a hnedým karamelom z kokosového cukru.

Kokosový cukor je skvelou alternatívou rafinovaného cukru s obsahom železa, vápnika, zinku a draslíka. Vyrába sa zo šťavy z kokosových kvetov a je skutočne vhodný aj do varenia, pečenia. Má vysoký obsah minerálov, mastných kyselín a vlákniny. Rozhodne vám odporúčam vyskúšať niečo nové a netradičné v podobe karamelu.

Vynikajúce recepty od Silvie nájdete v sekcii Recepty na dobrú chuť

Tekvicu hokkaido využívam dosť často v pečení koláčikov. Dodá im krásnu farbu a sladkosť, niekedy skutočne cukor ani nie je potrebný. Tento recept je možno náročnejší na čas a trpezlivosť, no výsledok je ohromujúci. Všetky spojené chute krásne sa zladili. Verím, že som vás trošku týmto receptom zaujala a pečenie si užijete s veľkou radosťou.

Netradičná jesenná pochúťka: Tekvicový tart s čokoládou a karamelom
Tekvica hokkaido ako zákusok

Doba pečenia/ 180°C, 40 minút

Suroviny/Cesto – korpus

120g kvalitné maslo

100g celozrnná hladká špaldová múka

100g hladká špaldová múka

1ks vajíčko

štipka soli

Náplň

700g hokkaido tekvica

2ks vajíčka

200 – 250g hustý tvaroh

domáci karamel

Vrch

 100g 76%  horká kvalitná čokoláda

400ml kokosový hustý krém v plechovke

Karamel

100g kokosový cukor + 50ml voda

plátok masla

150ml mandľová smotana

Netradičná jesenná pochúťka: Tekvicový tart s čokoládou a karamelom
Tekvicový tart

Postup

Maslo izbovej teploty vymiešame s vajíčkom a postupne pridáme ostatné suroviny. Vypracujeme hutné cesto a dáme stuhnúť aspoň na hodinu do chladničky.

Medzi dvoma papiermi na pečenie cesto vyvaľkáme a opatrne prenesieme do okrúhlej 23cm formy vystlanej papierom na pečenie. Uhladíme po okrajoch čo najvyššie veľkou lyžicou. Pomáhame si aj prstami, trochu sa s cestom pohráme. Cesto uložíme vo forme do mrazničky na 20 minút.

Tekvicu si umyjeme, nakrájame a upečieme v rúre do mäkka. Zmixujeme na hladkú kašu aj spolu s vajíčkami. Vlejeme do misky a pridáme postupne tvaroh a domáci karamel.

Vyskúšajte aj Jablkové  muffiny s krémom tvarohu a mascarpone

Náplň vlejeme na korpus a dáme piecť na 180°C, 40 minút.  Necháme koláčik vychladnúť. Kokosový krém v plechovke je potrebné dať na noc do chladničky. Potom vyberieme iba hustú časť a zmixujeme do hustejšej konzistencie. Pridáme rozpustenú a vychladenú horkú čokoládu. Vymiešame vrchný krém, ktorý rozotrieme po celom vrchu koláčika.

Dáme stuhnúť na noc do chladničky. Vrch si môžete ozdobiť lieskovými opraženými orechmi a nastrúhanou čokoládou.

Postup karamel

Kokosový cukor dáme do hrnca aj spolu s trochou vody. Necháme rozpustiť a ihneď v rýchlosti pridáme maslo. Ako náhle sa maslo rozpúšťa, pridáme mandľovú smotanu, miešame do tmavej konzistencie a mierneho zhustnutia. Môže to trvať niekoľko minút. Karamel vlejeme do sklenenej nádoby a necháme na noc v chladničke, úplne nám zhustne. 

S láskou k pečeniu Silvia

Nezabudnite sledovať aj môj instagramový účet, nájdete tam kopec sladkých inšpirácií. 

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články