8.7 C
Nitra
sobota, 23 marca, 2024

Dominik Šabík: StreetFood nás baví

Papkáč je streetfoodový truck z Nitry, ktorý má ambície stať sa známou značkou medzi milovníkmi jedla. Partia mladých ľudí, sústredených okolo tohto projektu sa orientuje na zákazníkov, ktorí sa u nich nielen dobre napapkajú, ale sa k nim vždy radi vrátia. Predstavujeme vám Dominika Šabíka, jeho tím Ivan, Marek, Nikol, Maťa 😊

Dominik Šabík: StreetFood nás baví
Kto vymyslel ten šialený názov Papkáč?:)

Názov vznikol tak, ako vznikajú iné bláznivé názvy a nápady, v krčme😊 Jednoducho, náš podgurážený kamarát tesne pred tým ako zaujal polohu na supermana zahlásil: bude to Papkáč a stalo sa.


Aká bola cesta k pojazdnému jedlu – prečo?

Štyri roky som prevádzkoval bar v Nitre, a keďže som milovník dobrého jedla, čo aj vidieť, tak som sa rozhodol vyskúšať pre zmenu pouličný predaj chutného jedla, ktorý je všade vo svete veľmi populárny. Jedného dňa sa nám dostalo do ucha, že sa bude konať prvý ročník Októberfestu v Nitre, tak sme kontaktovali organizátora, ktorým je známy nitriansky lokálpatriot Palino Obertáš a ten nám dal šancu ako vtedy celkom neznámej značke ukázať sa. Akcia dopadla nad očakávanie dobre, a odvtedy sa pohybujeme v tejto branži.

Dominik Šabík: StreetFood nás baví
Dominik Šabík
Každého vždy zaujíma, či skutočne v takýchto konceptoch varia profesionálni kuchári…

Sme partia nadšencov, ktorú tvoria nielen kuchári, ale aj profesionálni papkáči 😊 (smiech) Zo začiatku sme s týmto druhom predaja nemali skúsenosti, boli to pre nás vody neprebádané, ako sa hovorí, ale časom sme ich získali až až 😊


Ako sa ti podarilo vybaviť všetku tú byrokraciu okolo pojazdného predaja, bolo to náročné?

Keďže som nemal žiadne skúsenosti v tomto smere, tak som sa popýtal kamarátov ako to funguje a ochotne mi pomohli. Začalo to výberom foodtrucku, ktorý som bol kúpiť až pri Prahe, pretože streetfood bol v tých časoch na Slovensku iba v začiatkoch. Ešte len potom som zistil, koľko je okolo gastra “vybavovačiek” 😊 Nakoniec som to však úspešne zvládol a po asi pol roku prerábania trucku a vybavovania povolení sme sa pustili do prvých akcií.

Dominik Šabík: StreetFood nás baví
Tím Papkáč
Pod pojmom „pouličné gastro“ si každý z nás vybaví tie typické jedlá na trhoch. Čo nájde milovník streetfoodu vás?

Naša cesta začala ponukou na Októberfest, čiže jedlom vhodným k pivu. Inšpirovali sme sa typickou slovenskou kuchyňou, ktorú sme ale vyladili do moderných chutí streetfoodu: plnené zemiakové placky s trhaným údeným plieckom, karamelizovaná cibuľka, bryndzový dip alebo restovaná kapusta na víne so slaninkou a smotanovým dipom. Obľúbené sú aj naše plnené lokše s „cigáro“ klobáskou s karamelizovanou cibuľkou v kombinácii so slaninkou od miestneho predajcu Ujo klobása. Tento sortiment mal úspech obzvlášť na streetfoodoch v Bratislave, kde zahraniční návštevníci ochutnali niečo naše- slovenské. Časom sme mali chuť ľudom ponúknuť niečo iné, nové, tak sme zvolili niečo letnejšie a sviežejšie. Začali sme ponúkať kuracie krídelka na spôsob buffalo wings pripravované našou vlastnou technológiou a obaľované v omáčkach podľa nasej receptúry. Okrem krídelok sú našim momentálnym hitom wrapy – kuracie, či už klasicky alebo na taliansky štýl, alebo na grécky štýl hovädzie – pikantný mexický alebo americký.

Nezabúdame ani na vegetariánov, pre nich máme vždy čerstvý vege wrap.

Dominik Šabík: StreetFood nás baví

Prežil streetfood aj počas pandémie a obmedzení?

Nakoľko platili pandemické opatrenia dlho, tak sa tieto akcie nekonali a museli sme si nájsť náhradnú prácu, aby sme mali na prežitie 😊 Od štátu sme podporu žiadali, aj nám niečo vyplatili, ale bolo to iba vo výške pár percent, teda postačujúce to nebolo.

Dominik Šabík: StreetFood nás baví

Ste „Nitrančani“, nájdeme vás aj niekde v meste? Prečo máte Nitru radi?

Samozrejme, všetci sme z Nitry, čim sa aj hrdo reprezentujeme na každej akcii.

Boli by sme radi, keby sme sa mohli prezentovať aj doma, ale všetko záleží od organizátorov akcií. Nakoľko sa v Nitre organizuje v poslednej dobe minimum akcií, tak nás viac poznajú napr. v Trnave, čo nás veľmi teší, ale doma je doma. Plánujeme v Nitre otvoriť aj vlastnú stálu prevádzku, ale neverili by ste, koľko je okolo toho potrebných povolení, na ktoré sa v niektorých prípadoch musí čakať aj po termíne vyjadrenia. Ale verím, že to napokon dotiahneme do úspešného konca a Papkáč sa stane štýlovou streetfood značkou aj v tomto meste.

Pripravila a pýtala sa Heňa Ďurovová

foto:DŠ

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články