14.2 C
Nitra
nedeľa, 14 apríla, 2024

2001: Fakty z nitrianskej kroniky

Pamätáte sa? Toto  sa v Nitre dialo pred 20 rokmi. Najzaujímavejšie udalosti, ktoré napísal rok 2001.

2001: Fakty z nitrianskej kroniky

McDonald’s konečne už aj v Nitre

V utorok 3. apríla 2001 otvorili pri kruhovom objazde na Bratislavskej ulici v Nitre reštauráciu rýchleho občerstvenia, patriacu do medzinárodnej siete McDonald’s. Reštaurácia je v poradí už jedenástou na Slovensku. Vybudovali ju nákladom 35 miliónov a o spokojnosť zákazníkov sa stará 50 zamestnancov.   

Turistická kancelária NISYS na novej adrese

Od 2. mája 2001 sa začala svoju prevádzku na novej adrese turistická kancelária NISYS. Nájdete ju na začiatku pešej zóny na Štefánikovej triede č. 1. „Informačka“ sa sem presťahovala z prízemia kultúrneho centra Orbis, keďže pôvodné priestory nepostačovali na plánované aktivity. Architekti navrhli moderný interiér a zaujímavo vyriešili vstup do priestorov NISYS-u. Nová prevádzka NISYS-u disponuje piatimi kancelárskymi miestnosťami a jednou konferenčnou miestnosťou, vybavenou audiovizuálnou technikou. Pre školy a verejnosť sú tu plánované prednášky o dejinách Nitry, historických pamiatkach  a turistických atrakciách nášho krásneho mesta.

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2001

Rozhodujúcim okamžikom pre sčítanie bola polnoc z 25. na 26. mája 2001. Nitra mala k tomuto dňu 87 285 obyvateľov, z čoho bolo 42 067 mužov a 45 218 žien. Počet obyvateľov sa od posledného sčítania v roku 1991 znížil o 3 percentá. K tomuto dňu bolo na území Nitry 9 482 bytových domov, z tohto počtu bolo trvale obývaných 8 243. Pri sčítaní pred 10 rokmi bolo v Nitre 9 913 bytových domov. Čo sa týka rodinných domov, v roku 2001 bolo v Nitre 6 609 rodinných domov, kým pred 10 rokmi tu bolo rodinných domov viac a to 7 280.  

Petícia proti búraniu Remeka

V polovici júna 2001 doručil petičný výbor, zložený z nájomníkov obchodného centra „REMEK“ na Akademickej ulici, primátorovi Jozefovi Prokešovi petičné hárky obsahujúce 2 256 podpisov. V petícii sa obyvatelia postavili proti plánovanému búraniu tohto objektu, ktorý mal ustúpiť výstavbe nového polyfunkčného centra. V liste uviedli, že v tomto objekte sú sústredené služby pre obyvateľov sídliska Chrenová, pracuje tam viac ako stovka ľudí a nájomníci vložili  do rekonštrukcie  priestorov veľké finančné prostriedky. Vyslovili sa obavy, že v novom polyfunkčnom centre (v súčasnom N-CENTRE) budú poplatky za prenájom priestorov príliš vysoké.

2001: Fakty z nitrianskej kroniky
foto: Klub priateľov starej Nitry

Odklepli predaj budovy ľudovo nazývanej „Remek“

V rámci prípravy podkladov pre výstavbu nového obchodného, kultúrneho a spoločenského centra na Akademickej ulici sa objavili niektoré právne a technické problémy, ktoré prinútili primátora mesta Jozefa Prokeša zvolať mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva, ktoré sa konalo sa 24. mája 2001. Poslanci odsúhlasili predaj budovy obchodného centra „Remek“ firme CITYGROVE NORTH, s.r.o. Bratislava za cenu minimálne podľa znaleckého posudku.

Nitra má nové smerové telefónne číslo 037

Od 1. júla 2001 nahradili Slovenské telekomunikácie, a.s. pôvodných 82 smerovacích telefónnych čísiel pevnej telefónnej siete novými 25 číslami. Pre oblasť Nitry  a Zlatých Moraviec určili číslo 037 namiesto doterajšieho čísla 087, ktoré musia telefonujúci vytáčať pri volaní účastníkov z okresov Nitra a Zlaté Moravce.

2001: Fakty z nitrianskej kroniky
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Zrekonštruovaná Estrádna hala PKO v prevádzke

V piatok 28. decembra 2001 slávnostne odovzdali do prevádzky Estrádnu halu bývalého Parku kultúry a oddychu v Nitre, ktorú počas diskotéky v noci z 9. na 10. februára 1996 takmer úplne zničil požiar. Oheň spôsobil rozsiahle škody takých rozmerov, že mesto ako majiteľ budovy, sa rozhodlo zničený objekt predať. Hala má kapacitu 800 miest na sedenie a vyše 2000 miest na státie. Slávnostné otvorenie vyvrcholilo ľudovou veselicou.

Koniec športovej haly Plastiky Nitra

Vo februári 2001 sa v nitrianskej športovej verejnosti aj medzi občanmi mesta rozprúdila diskusia o budúcnosti športového komplexu nachádzajúceho sa v areáli firmy Plastika v Nitre – Dolných Krškanoch. Diskusiu vyvolala snaha vedenia spoločnosti celý komplex so športovou halou z finančných dôvodov predať. Športovým oddielom, no najmä hádzanárom, ktorí tu mali hlavné sídlo hrozilo, že sa ocitnú na ulici. Plastika svoju ponuku na predaj predložila aj Mestu Nitra, pričom za objekt požadovala 20 miliónov korún. Predstavitelia mesta vstúpili do rokovania s vedením spoločnosti. Žiaľ, práve vedenie Plastiky tieto rokovania komplikovalo, keďže nedokázalo predložiť všetky dokumenty o majetkovo-právnych pomeroch a účtovnej evidencii. Ukázalo sa, že časť areálu – postavenú brigádnicky v rámci tzv. Akcie „Z“ a prostriedkov bývalého Československého zväzu telesnej výchovy a športu (ČSZTV), vlastnila akciová spoločnosť Plastika neoprávnene, pretože ešte v roku 1993 mala zo zákona prejsť do majetku Mesta Nitry. Žiaľ, vedenie Plastiky Nitra, ktorá objekty užívala, nedala vlastnícke práva do súladu so zákonom, t. j. neodovzdala ich Mestu Nitra.    

Ľudmila Synaková

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho na Facebooku a dajte o ňom vedieť svojim priateľom. Pridajte sa k nám aj na Telegrame https://t.me/nnnoviny. Ďakujeme.

Prečítajte si tiež

Najnovšie články